Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Niko tada nije očekivao da će izrasti u dvostrukog MVP-ja NBA lige za samo nekoliko godina

Nikola Jokić ne prestaje da oduševljava košarkašku javnost iz meča u meč, sve više poštovanja dobija u NBA ligi, a ove sezone je bio lider Denvera u pohodu do velikog finala.

O Jokićevom košarkaškom putu priča se već godinama, ali granice se stalno pomeraju, pa je legendarni trener Denvera Džordž Karl odlučio da podseti kako su to skauti pisali o Nikoli kada još nije zvanično bio deo NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Danijel O’Brajan je za „Bleacher report“ ovako pisao o Nikoli Jokiću 2014. godine:

„Igrač bez atletskih predispozicija, koji bi mogao da preživi u NBA i da zasluži solidnu ulogu. Ako bi Jokić imao precizan šut i donosio ispravne odluke sa loptom u rukama, mogao bi da bude slabija verzija Borisa Dijaa ili opasnost s distance kao Pero Antić. Jokić bi bio, verovatno, četvrta ili peta opcija u napadu, ali sve bi to zavisili od toga koliko bi njegova igra bila efikasna“.

Smatrao je da mu odbrana neće dozvoliti da na terenu provodi 30 ili više minuta.

„Nažalost, njegova igra u odbrani mu neće dozvoliti da provodi na terenu 30 ili više minuta ili da bude starter. U svakom slučaju, nema nikakve sramote da se bude respektabilna rezerva u nekom pobedničkom timu u budućnosti“, zaključio je O’Brajan.

Pominje se i izveštaj Stevana Petrovića, koji je pre skoro 10 godina pisao za „NBAdraft.net“.

„Prosečan atleta kojem nedostaje brzina i skočnost. Mana mu je brzina nogu. Mogao bi da se muči na centarskoj poziciji pored NBA igrača. Potrebno je da napreduje na postu, da popravi snagu i da razvije repertoar u igri leđima. Odbrana mu je prava slaba tačka, jer mu nedostaje lateralne brzine i snage. Visina mu je veliki plus, ali moraće da radi da postane snažniji i da nauči da predvidi poteze, da bi time nadoknadio nedostatak brzine. Bez obzira na to što je mlad, utisak je da je njegov napredak ograničen nedostatkom eksplozivnosti i brzine nogu“, ocenio je Petrović.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije teško zaključiti da su svi izveštaji o Jokići potpuno promašili i da je on nadmašio sva očekivanja.

Uostalom i Majk Meloun, trener Denvera, posle pobede nad Lejkersima se prisetio kako je Jokić izgledoa pre dolaska u Denver.

„Prvi put kada se pojavio kod nas u Letnjoj ligi u Las Vegasu… Došao je sa 135 kilograma, potpuno van forme. Ali, ok, videli smo da je dobar igrač. Ali, niko, niko nije mogao da pretpostavi da će postati dvostruki MVP lige i da će nadmašiti Vilta Čemberlena. Ako iko tvrdi drugačije, samo se*e“, ispričao je Meloun.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare