Foto: EPA-EFE/ICELANDIC COAST GUARD, KSS

Zemlja vatre i leda u kojoj je posle više od 800 godina proradio vulkan, a svedok je i srpska košarkaša Sanja Orozović, koja za Nova.rs priča o nesvakidašnjem iskustvu sa Islanda.

Poslednjih nekoliko nedelja na Islandu je zabeleženo više od 40.000 podrhtavanja tla, da bi 19. marta proradio vulkan Kejlir, u blizini glavnog grada Rejkjavika.

PROČITAJTE JOŠ

„I baš da se je zadesim na Islandu kada se sve to dogodilo. Iako sam ja u u mestu Borgarnes, udaljenom 80 kilometara od Rejkjavika, manje potrese nisam osetila, ali jesam sve jače iznad pet stepeni Rihterove skale. Bilo ih je baš mnogo i tada se sve treslo i kod mene“, priča za Nova.rs Sanja Orozović (30), košarkašica tamošnjeg Skalagrimura.

Već tri godine igra na Islandu i otkriva nam kako su joj po dolasku pričali da nema šanse da prorade vulkani.

„Ti kad se voziš, svuda oko puteva je ohlađena lava. Ceo Island je trusno područje i svi žive s tim da je moguće da proradi vulkan, ali je poslednji put bio 2010. na jugu zemlje. Sada je sve krenulo sa zemljotresima pre tri-četiri nedelje i problem je bio što se dogodio na poluostrvu Rejkanes gde su i prestonica Rejkjavik i aerodrom, a tamo živi 60-70 odsto stanovništva. Smatrali su da su tu ugašeni vulkani i da je to najbolji položaj za glavni grad“.

Foto: EPA-EFE/ICELANDIC COAST GUARD

Srpska košarkašica rodom iz Subotice priča nam kako je bilo u trenucima kada je krenuo da kulja vulkan Kejlir.

„Govorili su da magma ide ka površini, ali i da ne mogu da predvide kada će i da li će uopšte da izbije. To je ono što smo mi znali, kao i da ne moramo da brinemo, jer su kuće građene da ne mogu da se sruše na tim potresima, te da mogu da izdrže i potrese jačine od 10 stepeni Rihtera. Ali ipak čuješ da pucketaju zidovi, desi se i da padaju stvari sa stola, gledaš – je l’ moguće ovo? Nikad ranije tako nešto nisam osetila“.

Najbitnije u celoj priči je da su se svi generalno osećali bezbedno.

Pogled iz daljine na vulkan dan nakon što je proključao; Foto: Privatna arhiva

„Nije bilo opasno i mi smo bili na sigurnom. Bilo je i malo panike, jedni su to sve doživljavali kao strah, a drugi kao turističku atrakciju. Neki se čak i usude da odu tamo u podnožje, iako je zatvoreno, ali možeš da ideš na sopstvenu odgovornost“.

Kako ističe, mogla je da doživi sve čari Islanda i samo dan nakon što je proradio vulkan, bilo je pitanje da li će njena ekipa krenuti na gostovanje u okviru tamošnjeg prvenstva.

„Mi smo prolazili tuda i sa puta se vidi taj vulkan kao ogroman crveni oblak. Tu je baš kod njega i ‘Blue Lagoon’. Tako sam videla glečere, gejzire koji velikim pritiskom ispaljuju vodu na 40-50 metar uvis, doživela vulkan, i imala priliku da osetim Island u punom sjaju“.

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče košarke, Sanja planira da završi karijeru na Islandu.

„Tri sezone sam već ovde, igrala sam pre za Bredablik i KR, koji je odličan i u fudbalu, najprestižniji klub na Islandu. Htela sam nešto mirnije i to sam pronašla ovde. Imali smo mnogo čudnu sezonu, sada smo izgubili šanse za plej-of i dolazim kući već u maju“.

Orozović je ponikla u Spartaku iz rodne Subotice, a igrala je još i za Partizan, Celje, u klubovima iz Mađarske, Poljske, Italije, dok je sa Budućnošću 2018. osvojila titulu prvaka WABA (regionalna liga). U brojnim akcijama bila je i pri reprezentaciji Srbije.

„Svuda sam bila i kod kuće je uvek najlepše. U mom Spartaku treniram preko leta, to je moja kuća, u super sam odnosima s ljudima iz kluba, ali mi je, za sada, plan da profesionalnu karijeru završim na Islandu“, završava Sanja priču za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar