Posle 900 godina: Proradio vulkan na Islandu (VIDEO)

Svet 19. mar. 202123:50 > 20. mar. 2021 00:57
Podeli:
Foto:Screenshot/Facebook/Veðurstofa Íslands

Večeras se dogodila erupcija vulkana u blizini Rejkjavka, potvrdio je seizmolog sa Islanda. Poslednjih nekoliko nedelja na Islandu je zabeleženo čak 50.000 podrhtavanja tla, što je ukazivalo na moguću erupciju.


Erupcija se dogodila u nenaseljenom području, pa postoji mišljenje da lava neće izazvati značajne probleme. Očekuje se da će erupcija trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ne očekuje se da će dovesti do ozbiljnih problema za avio saobraćaj, pošto se dogodila u području koje nema puno glečera, koji mogu da prave dodatni problem. Aerodromi su trenutno zatvoreni usled protokola.

Trenutno je tlo na Islandu mirno i prati se mogući put lave.

Tokom dana je zabeleženo nekoliko manjih erupcija koje su vodile do velike, koja se dogodila oko ponoći.

Podsetimo, na Islandu su poslednjih nekoliko nedelja postojali „jaki znaci“ da će doći do erupcije, pošto je zabeleženo čak 50.000 podrhtavanja tla.

„Erupcija još nije počela, ali se radi o aktivnosti kakva prethodi erupciji“, rekla je Kristin Jonsdotir iz Islandske meteorološke službe.

POGLEDAJTE JOŠ:

Aktivno područje nalazi se na 30 kilometara od glavnog grada Rejkavika. Island je navikao na vulkanske erupcije, no nijedna se već stotinama godina nije dogodila na ovom području, tako blizu glavnog grada. Zato su ljudi pomalo nervozni. Tlo oko vulkana prekriveno je lavom starom više od hiljadu godina.

Volcano eruption just started in Iceland
Close to Blue Lagoon and the airport

Posted by Bjorg Kristin Jonsdóttir on Петак, 19. март 2021.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar