Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Selektor košarkaša Srbije Igor Kokoškov govorio je o problemima sa kojima se susretao nacionalni tim i zbog kojih ne igra na Olimpijskim igrama.

„Orlovi“ su igrali veoma neubedljivo na kvalifikacionom turniru u Beogradu i to je na naplatu stiglo porazom u finalu od Italije 102:95.

PROČITAJTE JOŠ:

„Azuri“ su počeli da se raduju olimpijskom turniru, a nama je ostalo da razmišljamo, analiziramo i uvidimo šta se desilo.

Kokoškov je u razgovoru za „24 sedam“ objasnio da su se na preliminarnom spisku našla 24 imena košarkaša, a pripreme su počele sa samo trojicom.

Kompletan taj tok Kokoškov opisuje kao apsolutno improvizaciju, a zalaganje ne vidi kao problem, već nespremnost – individualnu i timsku iz objektivnih razloga.

„Da se ne krijemo iza ‘zalaganja’ ili ‘lošeg pristupa’ ili, da kažemo i to, ‘loše pripreme utakmice’. Takav komentar može da ima moja baba Cana kad gleda to, ona žena koja ne zna košarku može da ima takav komentar, ali malo da se saberemo i budemo realni i objektivni. Što je veoma teško, jer nacionalni tim je emocija…“, rekao je Kokoškov.

Spomenuti problem, da se sakupe dve postave za jedan kompletan trening postojao je i pred trening s Portorikom.

„Pre polufinala, pre utakmice sa Portorikom, mi smo prekršili pravila. Mi smo na trening doveli igrača koji nije bio u mehuru, samo da bismo imali njih 10 na treningu i odigrali pet na pet. Doveli smo igrača koji ne igra na toj poziciji, samo da bismo mogli da osetimo jedan drugog, da odigramo pet na pet pre polufinala“, kaže selektor.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Mnogima je u Srbiji bila čudna i njegova praksa da taj-aut drži na sredini terena, a neki su mu čak zamerali i što je „previše demokratičan“ prema igračima.

Takve komentare opisuje kao veoma nekorektne, dok o svojim emocijama na terenu tvrdi da ne mora otvoreno da ih pokazuje, jer je trener, a ne „klovn“.

„Kažem kolegama: nemojte da imate otpor prema napretku, prema nečemu što se menja, i mojoj emotivnoj suzdržanosti na utakmici. To je jako ružna stvar, ja nisam klovn koji zabavlja publiku sa strane i lupa se u grudi da bi to izgledalo lepo na kameri. Vrlo je bitna emocija igrača“, ističe Kokoškov.

On smatra da bi Srbija igrala daleko drugačije da je Nikola Jokić došao i uporedio je to sa primerom Slovenije, gde se pojavio Luka Dončić i potpuno transformisao svoj tim.

Govorio je Kokoškov i o svom statusu na klupi nacionalnog tima. Kaže da je u sve to ušao s velikom emocijom i da se vrati kući.

Igor Kokoškov, Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Vezano za moju odluku, sigurno da nije prijatan momenat, ali odluka vezana za moj status u reprezentaciji je vezana pre svega, da vam kažem iskreno i najiskrenije, za porodičnu situaciju“, kaže Kokoškov.

Srbija kvalifikacije nastavlja u novom FIBA prozoru, a ovakav koncept smeta Kokoškovu zbog rotiranja prevelikog broja igrača.

„Kao što je emotivna bila odluka da preuzmem ovaj program, tako je emotivno vrlo bitna i porodična situacija i porodica. U ovom trenutku najiskrenije ne znam. Ne postoji dublja analiza od ovog što sam vam izneo. Ne postoji dublje od ovoga. Ne postoji materijal s kojim možemo da radimo“, rekao je Kokoškov za „24 sedam“.

BONUS VIDEO: Italijani su „izrešetali“ koš Srbije za odlazak na Olimpijske igre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare