Foto: EPA-EFE/Stefan Jerrevang/TT

Utakmicama 4. kola u grupama A, B, C i D nastavljene su kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo u košarci 2023. godine.

U grupi A, u kojoj nastupa i reprezentacija Srbije, Letonija je na svom parketu savladala Belgiju 68:63 i obezbedila mesto u drugoj fazi kvalifikacija. Belgija je nešto bolje ušla u meč, poveli su 4:0, ali je usledio brz odgovor rivala koji je prvo stigao do preokreta (12:8), a potom i do 19:11.

#related-news_0

Tada stečenu prednost su čuvali sve do treće četvrtine, kada je Belgija stigla do 42:42, potom i povela 43:42, nakon čega je usledio egal koji je potrajao sve do završnice četvrte četvrtine. Pri rezultatu 61:61 Letonija je napravila seriju 6-0 i prelomila utakmicu, pa su na kraju sa pet poena viška došli do treće pobede.

Kako Srbija i Letonija imaju isti skor, sve je izvesnije da će ove dve selekcije igrati za prvo mesto na tabeli. Podsećamo, „Orlovi“ su dobili prvi meč 101:100 u Beogradu.

U grupi B, koja će direktno ukrštati sa Srbijom, odigrana je samo jedna utakmica, pošto je susret Belorusije i Velike Britanije odložen zbog dešavanja u Ukrajini. Grčka je u derbiju kola bila bolja od Turske sa 76:67 na gostujućem parketu i tako obezbedila mesto u narednoj rundi, gde će igrati protiv Srbije i Letonije. Na „čekanju“ je odluka oko Belorusije, pošto će ovu zemlju, ukoliko se pridruđi Rusiji u napadu na Ukrajinu, gotovo sigurno dočekati ista sudbina kao Ruse, pa će Englezi i Turci proći bez borbe.

Foto: EPA-EFE/Stefan Jerrevang/TT

U grupi C Hrvatska je uspela da se iskobelja i nakon produžetka savlada Švedsku 105:98, čime su produžili nadu da u poslednja dva kola u duelima protiv Slovenije i Finske mogu do dve pobede i prolaza dalje, dok je lider grupe Finska savladala Sloveniju 83:79.

Trenutno, Finci imaju skor 3-1, Šveđani i Slovenci 2-2, a Hrvatska je poslednja sa 1-3.

U grupi D, Poljaci su uspeli na svom parketu da po prvi put slave, i to protiv Estonije 70:68, ali su još uvek poslednji sa samo jednim trijumfom i dva poraza. U drugom meču grupe D, Nemačka je slavila protiv Izraela 84:80 i učvrstila se na prvom mestu.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci 2023. godine

Grupa A

Slovačka – Srbija 63:71

Litvanija – Belgija 68:63

Grupa B

Turska – Grčka 67:76

Grupa C

Slovenija – Finska 79:83

Švedska – Hrvatska 98:105 (posle produžetka)

Grupa D

Poljska – Estonija 70:68

Nemačka – Izrael 84:80

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Neverovatna trojka Gudurića protiv Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar