Hoze Alvarado Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Filmska priča.

Nikola Jokić i Denver Nagetsi ušli su 4. decembra u meč protiv Nju Orleans Pelikansa  sa razmišljanjem da bi za pobedu bilo dovoljno da zaustave Zajona Vilijamsona. No, planove ekipe iz Kolorada pokvario je doskorašnji anonimus čija životna priča bi veoma lako mogla da postane predmet holivudskih blokbastera, Hose Alvarado.

PROČITAJTE JOŠ...

Rođen u Njujorku, Alvarado je, poput većine dečaka, vreme provodio na košarkaškom i terenu za američki fudbal, ali je srce vuklo ka lopti neobičnog, elipsastog oblika. Ipak, ta ljubav nije potrajala dugo pošto je tokom jedne utakmice dobio veoma nezgodan udarac u vrat, usled čega je, pre svega na insistiranje bake Dijane koja ga je nazivala malim „Derekom Džeterom“, legendom Njujork Jenkisa, pokušao da zaigra i bejzbol.

Ipak, ni to nije potrajalo, kako je vreme prolazilo sve manje je bio zainteresovan da čeka na svoj red da zablista sa palicom u rukama, a sve više pažnje je usmeravao ka košarkaškom obruču.

I sve je išlo sjajno, briljirao je u lokalnoj srednjoj školi po imenu Kralja Hrista u Kvinsu, postao je prvi košarkaš koji je zabeležio takozvani „kvadrapl-dabl“ – 18 poena, 10 skokova, 10 asistencija i 10 ukradenih lopti na jednoj utakmici.

Ipak, u momentu kada je privlačio najviše pažnje doživeo je ogroman udarac, pošto je baka Dijana Martinez izgubila borbu sa bolešću sa samo 54 godine.

„Kada god izađem na teren, to radim zbog nje“, rekao je on jednom prilikom.

„Ona mi je dala srce kakvo imam. Taj „ubilački“ instinkt… Sve je zbog nje. Ona se nije plašila ničega“, govorio je Alvarado o svojoj baki.

Vreme je prolazilo, Alvarado bio sjajan na Džordžija Teku, 2021. godine bio je proglašen za najboljeg defanzivca, dok je njegov tim osvojio titulu u ACC diviziji.

Ipak, sve to je prošlo „ispod radara“ NBA timova koji su odlučili da Alvarada preskoče na draftu 2021. godine, ali je u avgustu ipak dobio šansu od strane Nju Orleansa u vidu dvosmernog ugovora. Šetao je od NBA do razvojne lige, a prvi put javnost je za njega čula u januaru 2022. godine, kada je ušao u sukob sa Džoelom Embidom. Nije tvrdoglavi Portorikanac ustuknuo, Embid je bio zadivljen pa je posle haosa pohvalno pričao o njemu.

Dva meseca kasnije Pelikansi su „razbili kasicu“ i Alvarada zacementirali za naredne četiri godine, uz 6.5 miliona dolara. On im je uzvratio na fantastičan način – osam pogođenih trojki, 38 poena i razbijeni Nagetsi.

A na to se nadovezalo i nekoliko rekorda – on je postao prvi nedraftovani košarkaš koji je utakmicu počeo na klupi, a ubacio 38 poena otkako postoji praćenje ovog tipa statistike od sezone 1970/1971, a ujedno je postao i najbolji rezervista u istoriji kluba, pošto je za jedan poen nadmašio Markusa Torntona.

Doduše, od 2020. godine motiv nije samo baka. Njegova devojka Flor Kastiljo na svet je donela devojčicu, a Alvarado dobio dodatan motiv da dokaže da mu je mesto u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu.

Bolju priliku za dokazivanje od duela sa dvostrukim uzastopnim MVP-jem NBA šampionata teško da je mogao da zamisli… I iskoristi.

BONUS VIDEO Jokić i Denver počistili Kliperse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar