Foto: Screenshot Youtube/ Марјан Младеновић

Na današnji dan pre 20 godina preminuo je nekadašnji kapiten Partizana Haris Brkić, tri dana nakon što je ranjen na parkingu ispred hale "Pionir".

Nakon 20 godina se navijači crno-belih i dalje sa setom sećaju velikog igrača za kog se pričalo da je imao najbolji dvokorak na svetu, koji se nazivao „Harisov ulaz“.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je to produženi korak koji se teško branio, Brkić bi sa loptom krenuo na koš, a onda jednom nogom dva puta „naskakao“.

Dva hica u Brkića završila su u predelu jagodične kosti i ispod oka. Napadač je pobegao neprimećeno, a slučajni prolaznik je video Harisovo telo, te je hitno prevezen u Urgentni centar.

Majka Radmila godinama kasnije ispričala je kako su ona i muž čuli vest o ranjavanju košarkaša:

„Moj suprug je prebacio kanal. On se oduzeo. Ja znam da sam klonula, da sam samo sela na parket. To je bio… To je bio… Ne mogu da opišem to. Ne mogu da verujem. Ne mogu da povežem ni sam čim. Ni sa kakvim… Ne znam. Ne mogu da ga povežem sa tim da bi on mogao da bude povređen, a ne ubijen“, rekla je Radmila Brkić u seriju „Majke šampioni“.

Još jednom je kroz suze rekla da bi samo želela da joj ubica kaže zbog čega je to uradio.

„Ja sam sto puta kazala da bih ja volela da me nazove taj, neka me sretne da mi kaže samo zašto. Meni njegova kazna više uopšte nije bitna. Ja nemam njega. Da li će on robijati, da li će on biti osuđen, meni to više ništa ne znači. Samo da mi kaže zašto je to uradio. Koja je to greška njegova bila, šta je on to toliko skrivio da on puca u njega? Samo zašto je to uradio. Ništa drugo. Ja nikome neću da kažem, ni policiji. Ma da me je nazvao…“

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi sa 10 godina, kada je otišao na prvi trening u KK Bosna.

Sa svega sedamnaest godina, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić je odigrao svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji, nakon čega je ubrzo usledio povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule šampiona države i tri nacionalna kupa.

U sezoni 1997/98, Haris Brkić je bio kapiten tima koji se plasirao na „final four“ u Barseloni. U sezoni 1999/2000, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost, tim u kojem je započeo i sezonu 2000/01. Posle nekoliko nedelja, Haris se iz Podgorice vratio u svoj Partizan, ali je njegov povratnički staž u crno-belom dresu prekinut kada je na današnji dan, pre dvadeset godina, otišao u večnost.

Brkić je za Partizan odigrao 290 utakmica i deseti je na večnoj listi. Sa 3.709 poena nalazi se na osmom mestu liste strelaca, a sa 951 poenom je na petom mestu najefikasnijih igrača Partizana u evropskim kupovima.

U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao, Bosna, Borac, Budućnost i Partizan svakog leta organizuju memorijalni turnir.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar