Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Košarkaši Grčke i Nemačke sastaju se od 20.30 u drugom meču četvrtfinala finala Evrobasketa.

Foto: Nova.rs

Grčka je poslednja prošla među osam najboljih, utakmicu osmine finala sa Češkom završila je u nedelju uveče, i među prvima će opet na teren.

PROČITAJTE JOŠ

Izabranici Dimitrisa Itudisa moraju na parket, u borbu za polufinale Evrobasketa, nepunih 48 sati kasnije.

To je odluka organizatora prilikom pravljenja rasporeda, a rival Nemačka je imala dan više odmora i tako će domaćin svežiji dočekati derbi četvrtfinala.

Nemci su u subotu, u terminu od 18.00, uz „gurku“ sudija savladali Crnu Goru (85:79) i imali su puna tri dana predaha.

Košarkaši Grčke opravdali su ulogu jednog od glavnih favorita i preko Češke (94:88) prošli u četvrtfinale.

Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

„Heleni“ su dobili šest od devet međusobnih susreta na evropskim prvenstvima. Poslednji put su završnici igrali sa Nemcima u finalu 2005. kada su Grci došli do titule sa 78:62 pred beogradskom publikom.

Nemačka igra deveti put u četvrtfinalu, poslednja dva puta je poražena, oba od Španije (2007. i 2017) a nikada nije vezala tri eliminacije u četvrtfinalu.

Do sada je upisala pet pobeda, više je na EP jedino imala 1993. (šest trijumfa) kada se i popela na krov Evrope jedini put.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je reč o liderima ekipa, prednjače Denis Šruder i Janis Adetokumbo. Šruder je jedini igrač u istoriji EP koji je odigrao više od 10 utakmica (17 za sada) i na svakoj imao dvocifren košgeterski učinak.

Janis je s druge strane na svakoj od pet utakmica na ovom Evrobasketu (jednu nije igrao) imao po najmanje 25 poena. Jedini koji je ispred njega po tom parametru je takođe Grk, Nikos Galis, koji je 1983. vezao šest mečeva sa 25+ poena i čak osam takvih mečeva zaredom je imao na šampionatu 1987.

Jedni će u polufinale na Finsku ili Španiju, drugi će se oprostiti od turnira bez medalje.

BONUS VIDEO Ispovest Poceka: Dobar dan, kako ste – zašto sam grlio srpske košarkaše, žena me nije zvala za karticu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram