Foto: fiba.basketball

Istovremeno kada su Srbija i Turska igrale svoj meč 2. kola I grupe druge faze kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo, na terenu su se našle reprezentacije Velike Britanije i Letonije u Njukaslu, odnosno Grčke i Belgije u Atini, i oba meča su završena rezultatom koji bi na kraju itekako mogao da odgovara reprezentaciji Srbije, pošto je Grčka slavila 85:68, dok je Letonija slavila 87:80.

PROČITAJTE JOŠ...

Grčka je Belgijance savladala nakon veoma ubedljive prve četvrtine koju su dobili 30:15, dabi u nastavku meča tu prednost samo uvećavali.

Pitanje pobednika je praktično bilo rešeno već u završnici prvog desetominutnog perioda, kada je razlika išla na +19 (28:9), u nastavku meča su gotovo bez problema Grci čuvali rezultat, da bi u završnih deset minuta stigli ido 79:53.

Od tog momenta Belgija je uspela da koliko-toliko smanji razliku i svede poraz na 17 poena.

Janis Adetokumbo je ubacio 26 poena, dok je Tajler Dorsi brojao do 22 kod pobednika, Kod poraženog tima Retin Obasoan je ubacio 14 poena.

Foto: fiba.basketball

U drugom meču ove grupe, Letonci su odigrali veoma dobru utakmicu protiv Britanaca u Njukaslu. Nakon ubedljive prve četvrtine tokom koje su stekli 24:16, Britanci su uzvratili i izjednačili na 38:38, potom i preokrenuli na 49:44, ali je Letonija u završnici treće deonice uspela da se ponovo odlepi na 60:52.

Britanci su tokom završnih deset minuta imali još jedan nalet, stigli do novog preokreta i vođstva 73:71, ali su predvođeni Kristapsom Porzingisom Letonci od rezultata 73:73 zaigrali znatno bolje, serijom 8-2 došli do 81:75, da bi na kraju slavili sa 87:81.

Porzingis je ubacio 29 poena uz 14 skokova, dok je kod Britanije Majls Henson brojao do 15.

Ove pobede bi mogle da budu i jedne od ključnih u borbi Srbije za plasman na Svetsko prvenstvo. Naime, „Orlovi“ su pobedom nad Turskom došli do skora 3-3, i poravnali se sa Belgijom, dok je Velika Britanija neuspehom protiv Letonije maltene ostala bez matematičke šanse da se domogne borbe za prolaz dalje.

Srbiji je za plasman bez ikakvih kalkulacija potrebno da zabeleži sve pobede do kraja, a nakon ovih rezultata, ni prolaz sa samo dve pobede nije nezamisliv. Doduše, da bi se to dogodilo potrebno je da „Orlovi“ savladaju Tursku i bar jednom Britaniju, kao i da Turska dva puta i Grčka budu bolje od Belgije.

Na taj način „Orlovi“ bi takmičenje završili sa skorom 5-5, uz bolji međusobni skor od Turske, koja bi, u slučaju pobeda nad Belgijom i trijumfa protiv Letonije, imala isti skor, ali i slabiji međusobni od Srbije, pa bi ekipa Svetislava Pešića bila ispred svog velikog rivala, dok bi Belgijanci imali pobedu manje. Na kraju, pobeda nad Velikom Britanijom bi značila i da će ova selekcija najviše moći do 4-6, ukoliko bi slavila na preostala tri susreta.

Komplikovano jeste, ali svakim dobrim rezultatom košarkaši Srbije grade put ka Mundobasketu, a situacija je, bar trenutno, znatno svetlija nego što je bila pre samo nekoliko dana.

No, sve to je teorija – poenta je dokazati to u praksi, a bez igrača iz NBA i Evrolige to će biti veliki test u novembru i februaru…

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Lična karta – Vasilije Vasa Micić 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar