Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kakav je ovo meč bio, pravi sudar titana

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Slovenije sa 97:92 u dvorani „Stožice“ u pripremnoj utakmici pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Evrobasket.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon prvih 40 minuta igre bilo je 86:86, a Luka Dončić je promašio šut za pobedu u regularnom delu.

U produžetku, junak Slovenaca je bio Vlatko Čančar koji je pogodio trojku za 94:92. Nakon toga Vanja Marinković je promašio dve otvorene trojke u poslednjem minutu, a Slovenci su sigurnim penalima priveli meč kraju.

Najbolji u redovima Slovenije bio je Luka Dončić sa 34 poena, devet asistencija i šest skokova, dok su Klemen Prepelič i Majk Tobi ubacili po 16 poena. Dončić je ujedno proglašen i za MVP-a ovog susreta.

U reprezentaciji Srbije bolji od ostalih bio je Nikola Jokić koji je upisao dabl-dabl učinak sa 16 poena i 12 skokova, a imao je i šest uspešnih dodavanja za koš. Pored njega istakao se i Vasilije Micić sa 17 poena i osam asistencija, odnosno Nikola Kalinić sa 12 poena.

Dvorana „Stožice“ bila je puna, a meč je sa tribina gledao i najbolji srpski teniser Novak Đoković.

Srbija je bolje otvorila meč, Jokić je bio nezaustavljiv, a sa klupe je bitan doprinos imao i Dušan Ristić. „Orlovi“ su nakon prvih deset minuta imali prednost 21:17, ali su Slovenci preokrenuli serijom 8:0 nakon samo tri minuta u drugoj deonici.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jokić i Micić su se vratili na parket sredinom druge četvrtine, ali je Dončić briljirao na parketu. Srbija se mučila sa linije penala tokom celog meča, a Dončić je asistirao Prepeliču za trojku sa skoro pola terena za kraj prvog poluvremena – 45:42.

U trećem periodu Dončić je nastavio da pogađa, iako mu je Kalinić konstantno „disao“ za vratom, a velikih problema u napadu imao je Nemanja Nedović, koji je meč završio sa osam promašenih trojki.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Slovenija je pred poslednju četvrtinu imala vođstvo 67:65, a ni tokom narednih deset minuta nijedna od reprezentacija nije uspela značajnije da se odlepi. U neizvesnoj završnici Jokić je pogodio samo jedan od dva penala za 86:86, a Dončić je pokušao trojkom preko tri igrača da donese pobedu Slovencima, ali nije uspeo.

Produžetak je počeo trojkom Kalinića, ali je Prepelič odmah uzvratio. Srbija je imala prednost 92:91 nakon tri poena Jokića, ali je nakon toga nekoliko puta promašila u napadu, da bi Slovencima trojkom Čančara preokrenuli, a onda penalima osigurali pobedu.

Srbiju sada očekuje pripremni turnir u Nemačkoj, a 25. avgusta igra protiv Grčke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Slovenija – Srbija 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6)

Dvorana: Stožice, Ljubljanja (Slovenija). Sudije: Sašo Petek, Goran Grbić, Domen Krajnc.

Slovenija: G. Dragić, Nikolić 2, Prepelič 16, Murić 6, Tobi 16, Blažič 8, Hrovat, Dimec 2, Z. Dragić, Čančar 7, Čebašek, Dončić 34. Selektor: Sekulić A.

Srbija: Petrušev, Davidovac 9, Marinković 6, Kalinić 12, Lučić 3, Dobrić 7, Jokić 26, Nedović 3, Kuridža, Micić 17, Jaramaz, Simanić, Ristić 9. Trener: Pešić S.

Slovenija - Srbija 97:92

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare