Svetislav Pešić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dilema oko stranaca u reprezentaciji i dalje postoji i pitanje je da li će se ikada košarkaška javnost u Srbiji složiti oko toga da li nam je potrebno takvo pojačanje ili ne

Pitanje koje muči mnoge košarkaške analitičare i stručnjake u Srbiji je da li je reprezentaciji potreban stranac kako bi mogla da ostane konkurentna za najveće uspehe.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada u svojoj istoriji muška košarkaška reprezentacija Srbije nikada u svom sastavu nije imala stranca, ali bi ta praksa uskoro mogla da se promeni.

Nema sumnje da nam za predstojeće Evropsko prvenstvo stranac nije potreban, jer su sve zvezde (bile) na raspolaganju, ali pravo je pitanje je šta raditi u situacijama kada igrači poput Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Vasilija Micića i ostalih moraju da izostaju zbog obaveza u klubovima.

Sukob FIBE i Evrolige odražava se na rezultate mnogih evropskih selekcija, a ponajviše Srbije koja je dovela u pitanje svoj plasman na Mundobasket.

Zbog toga je i selektor Svetislav Pešić ostavio kao otvorenu mogućnost da u reprezentaciji u (bliskoj) budućnosti vidi i nekog stranca, odnosno Amerikanca.

Za to se zalaže i Žarko Paspalj, koji tvrdi da stvari u srpskoj košarci nisu dobre već neko vreme.

„Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da naprvi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije“, istakao je nedavno Paspalj.

PROČITAJTE JOŠ:

Među reprezentacijama koje su dovodile strance u svoje redove nalaze se Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Španija, Grčka, a nedavno je i NBA zvezda Džoel Embid odlučio da umesto dresa Kameruna zaigra za Francusku na nekom od predstojećih velikih turnira.

U Srbiji ova ideja i dalje nailazi više na osude nego na odobravanje, ali je činjenica da smo u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji gledali Danijel(u) Pejdž, a sada je na poziciji plejmejkera tu i Ivon Andersona.

Iako je očiglendo da muška i ženska košarka ne mogu, bar za sada, da se porede kada je reč o publici u Srbiji, evidentno je da Marini Maljković kao selektorki ne smeta Amerikanka u timu.

Kada je reč o dostunim rešenjima za mušku reprezentaciji, u prvi plan su istaknuti stranci koji su se oprobali u Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Najviše pažnje za sada privlači Kevin Panter, koji je trenutno član Partizana, ali je imao iskustvo i u Zvezdi i odlično poznaje srpsku košarku.

Kevin Panter
Kevin Panter; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Panter je prošle sezone bio „prva violina“ u napadu crno-belih, a iza sebe ima mnogo i evroligaškog iskustva. Američki bek ima srpski pasoš, te se za sada čini kao najrealnije rešenje ukoliko zafali igrača na spoljnoj poziciji.

Osim Pantera, tu je i Kori Volden, koji je takođe nastupao za oba najuspešnija srpska tima i poseduje srpski pasoš. Nakon što je u Zvezdi imao solidnu sezonu u Evroligi otišao je u Bajern kod Andree Trinkijerija, a sa minhenskim timom će i naredne godine igrati u najeltinijem klupskom takmičenju. Volden može da pokrije pozicije jedan i dva, odnosno plejmejkera i beka, a ima 30 godina.

Još tri američka beka poseduju srpski pasoš, ali ne važe za igrače koji mogu da naprave razliku na terenu na vrhunskom nivou. Ljubimac „delija“ Čarls Dženkins sledeće sezone igraće za FMP, ali s obzirom da je u poznim igračkim godinama teško je očekivati da ga nekada gledamo u dresu reprezentacije Srbije.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT)

Tu je i Markus Pejdž, koji je u Partizanu bio od 2018. do 2021. godine, a poznat je po izvrsnom šutu za tri poena. Po mišljenju mnogih nije ostvario pun potencijal koji je posedovao, pa se tako nikada nije obrobao u Evroligi.

Pored pomenutih mogućnost da zaigra ima i Dilan Enis, koji pored srpskog poseduje i kanadski i jamajčanski pasoš. Iskusni bek je u Zvezdi proveo jednu sezonu, a 2017. bio je i član Mege. Nakon tih epizoda se otisnuo u Španiju gde i danas igra za Gran Kanariju.

Od stranaca koji nikada nisu zaigrali za Ameriku, a poznato im je kako se igra košarka u Srbiji su i Nejt Volters, Eron Vajt, Ostin Holins, Bili Beron, Džordan Lojd i Najdžel Vilijams-Gos. Niko od njih za sada nema srpski pasoš, ali bi u budućnosti mogli nešto lakše da do njega dođe.

Zanimljivo je da je ovog leta u Zvezdu stigao i Hasan Martin, koji može da pokrije poziciji centra i krilnog centra, ali na njemu je tek da se dokazuje u crveno-belom dresu. Martin je rođen u Njujorku, ali nikada do sada nije dogurao do reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Od poznatijih evroligaških igrača, koji još uvek nisu okusili kako je to predstavljati prvi tim reprezentacije tu su i Trej Tompkins, Aleks Pojtres, Džordan Miki, Vejd Boldvin, Šakil Mekisik, Džon Braun, Elajdža Brajant, Vil Klajburn, Luk Sikma, Najdžel Hejs, Majk Džejms… Niko od ovih igrača nije zaigrao u Srbiji, pa je zbog toga još uvek daleko od srpskog pasoša i potencijalne priče o reprezentaciji.

Ipak, kada se pogleda na duže staze, Srbija ima mlade talente na koje može da računa u budućnosti, pa je pitanje da li će se ikada neki stranac progurati do dresa reprezentacije.

Za predvodnike neke buduće generacije već su viđeni Nikola Jović i Aleksej Pokuševski, a u Košarkaškom savezu Srbije pozabaviće se i Sašom Stefanovićem i Andrejem Stojakovićem, perspektivnim momcima, koji se još uvek nisu odlučili za koju će reprezentaciju igrati.

BONUS VIDEO Pešić o biranju protivnika za našu reprezentaciju u toku priprema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare