Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Prekid košarkaških takmičenja zbog pandemije, sve je izvesnije, izazvaće velike probleme oko isplate igrača. Samim tim očekuju se i sudski procesi pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT).

Kako bi predupredila silne tužbe pred BAT, čije odluke priznaje, FIBA je poslala pismo nacionalnim federacijama sa željom da ohrabri “sve registrovane igrače, trenere, agente i klubove da priznaju jedinstvene okolnosti kroz koje prolaze svi, da postignu sporazume u najvećoj mogućoj meri”. 

PROČITAJTE JOŠ

„Sekretarijat FIBA je tokom poslednjih nedelja više puta kontaktiran povodom ugovora u profesionalnoj košarci, posebno oko tumačenja ‘više sile’ kao osnova za neizvršavanje ili raskid ugovora. Želimo da razjasnimo da će u slučaju finansijskih sporova proizašlih iz ugovora koji uključuju klauzulu košarkaškog arbitražnog tribunala (BAT), odlučivati BAT kao nezavitan sud. Učešće FIBA je ograničeno na prenos sporova i primenu odluka BAT”, navedeno je u pismu FIBA.

Svetska kuća košarke napominje da je veoma važno, posebno u ovom periodu, da se iscrpe mogućnosti mirnog rešavanja pre nego što se zatraži korišćenje bilo kojeg suda.

“Od naših nacionalnih federacija i liga tražmo da olakšaju diskusije, najbolje što mogu, posebno u slučajevima kada su prvenstva otkazana. BAT je obavestio FIBA da će se prvi slučajevi koji uključuju koronavirus kao „višu silu“ biti tretirani ubrzano i biće objavljeni sa obrazloženjem na sajtu FIBA kako bi se što pre omogućile relevantne smernice za aktere u profesionalnoj košarci”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram