Glen Grunvald (u sredini) Foto: EPA/JUSTIN LANE

Košarkaška federacija Kanade podržala je odluku svog olimpijskog komiteta da ne pošalje sportiste na OI u Tokio. Ujedno najavila je da će biti odložen jedan od kvalifikacionih turnira za Tokio (23-28. juni) čiji je organizator Viktorija. Za sada nema informacija o ostalim turnirima, U Beogradu, Splitu i Kaunasu.

“Nastavićemo razgovore sa FIBA s obzirom na verovatno odlaganje turnira u Viktoriji Ali, turnir se održavaju samo u vreme kada može da se obezbedi zdravlje i sigurnost svih sportista, trenera, zvaničnika, tehničkog osoblja, volontera i gledalaca”, navedeno je u pismu kanadske federacije.

Glen Grunvald, predsednik i izvršni direktor kanadske federacije pojasnio je zašto su se odlučili na ovakav potez.

“Mnogi naše sportiste smatraju uzorima. Tražeći od njih da nastavljaju pripreme za Igre, stavili bismo ih u neugodan položaj da šalju pogrešnu poruku svim Kanađanima. Košarka i sport uopšte imaju  sposobnost da povezuju ljude i, kada je to sigurno, iskoristićemo našu snagu da pomognemo da izlečimo našu zajednicu od obale do obale.“

PROČITAJTE JOŠ

Nagađanje o potencijalnim terminima bilo bi kontraproduktivno.

„Zdravlje i bezbednost ljudi su od presudne važnosti za sve uključene u organizaciju turnira. U svakodnevnom smo kontaktu sa Savezom i nastavićemo sa redovnim obaveštavanjem vlasnika karata i partnera čim dobijemo nove informacije. Kada smo planirali da dovedemo turnir u Viktoriju, učinili smo to u s ciljem da dovedemo košarkaški turnir svetske klase u naš region”, kaže Klint Hamilton, predsednik organizacionog odbora turnira u Viktoriji.

Inače, egzibiciona utakmica između reprezentacije Kanade i selekcije kanadske lige, zakazana za 12. juni u Hamiltonu, odložena je, bez navoda novog termina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram