Foto: ABA liga

FMP je neočekivano postao hit ABA lige, zahvaljujući učinku 3-1 na startu nikad jačeg regionalnog šampionata.

PROČITAJTE JOŠ

Dolazak Željka Obradovića u Partizan, Nikole Kalinića u Crvenu zvezdu, pojačavanja „večitih“ uz Budućnost, Cedevitu Olimpiju i Mornar, najavili su prilično zanimljivu sezonu.

Ipak, pokazalo se da je konkurencija paklena i da neće mnogi imati unapred upisane pobede, Mornar je odmah podbacio i neočekivano se našao u društvu Zadra i Splita, ekipa koje su još bez pobede.

Sa druge strane, Cibona i FMP su osveženje i imaju 3-1 na početku takmičenja.

Zagrepčane vodi nekadašnji trener Pantera Vladimir Jovanović, a FMP ne mora da brine za poziciju u stručnom štabu, ekipu sjajno vodi ambiciozni trener Nenad Stefanović.

Mladi stručnjak je dobro „oznojio“ podgoričku Budućnost već u prvom kolu, bilo je 68:68 u 35. minutu meča, posle toga su Podgoričani opravdali domaći teren sa 82:72.

Nakon toga, FMP je održao čas Igokei sa 89:81, nastradala je Cedevita Olimpija u Ljubljani sa 92:89, a kruna serije dobrih igara je pobeda nad Mornarom sa 83:81 u Železniku.

Tim su osvežili Nenad Nerandžić i Brajs Džons, nekadašnji igrači Borca iz Čačka, važnu rolu ima Danilo Tasić (došao iz Levskog), pojačanje iz Porta je bio i Geret Nevels, svoj put do afirmacije traže Milutin Vujičić i Nikola Šaranović, momci koji su prošli kroz omladinski pogon Crvene zvezde.

Ipak, glavnu ulogu ima Nenad Stefanović mladi i talentovani trener koji je zamenio Vanju Gušu, posle isteka ugovora na kraju sezone 2020/2021.

Stefanović ima samo 36 godina i trenersku karijeru počeo je vodeći mlađe selekcije Žarkova, a posebno je posvećenost pokazao kada je paralelno vodio juniorski i seniorski tim Zemuna.

To je radio čak četiri godine, došao je od Prve srpske lige do praga KLS, imao je i ulogu pomoćnika u OKK Beogradu, pa je veliku šansu dobio u FMP-u i već je koristi.

Foto: FMP

Mlad je ostavio loptu, skinuo dres i obukao sako, a već sada ima priliku da vodi tim protiv trenera čija je predavanja do juče slušao.

Munjevito je dobio priliku da karijeru gradi protiv Obradovića, Radonjića, Džikića, sada ima zadatak da napravi balans između rezultata i lansiranja mlađih igrača.

Zanimljivo je i kako je počeo trenersku karijeru.

„Nije bilo nekog velikog oproštaja u ‘Pioniru’ ili ‘Areni’. Šalim se malo. Završio sam karijeru u Žarkovu, Sa 28 godina sam se vratio iz Švedske. Imao sam opciju da ostanem tamo, uz neki skromniji novac i nisam video poentu da idem od kuće. Došao sam u Žarkovo, odigrao tu sezonu u Prvoj srpskoj ligi i sa 29 godina shvatio da je vreme za kraj, jednostavno sam se umorio od igranja. Znao sam čim sam završio taj poslednji meč da je to to. Lako sam sve podneo. Nekima je možda teško, jer nisu pripremljeni za život posle košarke, ali to nije bio slučaj kod mene. Pripremao sam se za posao trenera, imao sam tu ambiciju, završio sam školu za to. U Žarkovo su mi ponudili da budem trener kadeta, prihvatio sam, bilo je vreme da se okrene novi list“, rekao je Stefanović za Basketballsphere.

Stefanović je igrao kao plej i bek, prošao je kroz školu Partizana i seniorsku karijeru počeo je u OKK Beogradu, potom je igrao za Slogu i vratio se u tabor crno-belih, sa kojima je 2005. potpisao četvorogodišnji ugovor.

Proveo je samo jednu godinu u klubu i osvojio titulu prvaka, usput je odigrao 11 mečeva u Evroligi, posle čega je promenio veliki broj klubova.

Od 2007. do 2014. je promenio klub čak 12 puta i nije pogrešio kada je promenio zanimanje.

Foto: ABA liga

Kao trener, nije „poleteo“ i već „spušta loptu“ posle dobrog početka sezone.

„Nismo favoriti ni protiv koga u ligi i to svima treba da bude jasno. Oni su na papiru mnogo kvalitetniji tim od nas. Sad, liga je prosto takva da su je ‘otvorili’ sa 0-3. Mi smo imali produženi eho pobede u Ljubljani, dobili smo medijsku pažnju koju nismo imali, niti je želimo i onda se to osetilo… Takođe, jutros smo saznali da naš kapiten (Marko) Radonjić ne igra, pa smo jutros na sastanku u hali to pokušali da promenimo. Moram da čestitam, imamo 3-1, prognoze su bile 0-4. Mi smo računali da bi bilo dobro ako dobijemo jednu. Imamo još 22 kola i još ništa nismo uradili. Sutra odmaramo, od utorka se spremamo za Megu i radujemo se tom susretu u nedelju u gostima“, rekao je posle meča sa Mornarom Stefanović.

Posle Marka Marinovića i Vlade Jovanovića, čini se da je Srbija dobila novo trenersko osveženje na sceni i biće zanimljivo pratiti dalji razvoj karijere Stefanovića.

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar