Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Tabela Evrolige sigurno ne bi ovako izgledala, plej-ofu se nada i četa Dejana Radonjića, a italijanski Virtus doveo je dva ogromna pojačanja, što može biti dodatni problem za Partizan

U Ukrajini je u toku velika vojna intervencija Rusije koja nosi svoje žrtve. Kao deo strategije da se kazni Rusija između ostalog je iskorišćen i sport. Ruski klubovi i sportisti našli su se na udaru sankcija i suspenzija, a veliki udarac pretrpela je i košarka.

#related-news_0

Dok se u ostalim sportovima ruski klubovi više skoro i ne takmiče u završnim fazama i borbama za trofeje, oni su u košarci imali značajnu ulogu.

Zbog toga je igra pod obručima pretrpela ogroman udarac, jer će u velikoj meri kazna za ruske klubove imati uticaj na konačan rezultat.

Težak udarac za Evroligu

U trenutku kada je krenuo rat u Ukrajini, čak tri ruska kluba su bila na nekoj od prvih osam pozicija koje vode u plej-of. CSKA iz Moskve važio je za jednog od glavnih favorita, dok su Zenit i Uniks igrali sjajne sezone i vrebali šansu za plasman na fajnal-for.

Iako još uvek postoji vremenski okvir da se stvari promene, to je u ovom trenutku malo izgledno. Evroliga je privremeno suspendovala klubove, poništila njihove rezultate i ostavila otvorenom opciju da ih vrati, ako se situacija promeni do 21. marta, i da oni naknadno odigraju svoje mečeve.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starspor

U slučaju da do toga ne dođe, njihovi rezultati bi bili definitivno poništeni, što je već izazvalo tektonske poremećaje na tabeli i veliku polemiku. Sedam timova je glasalo za ovakav scenario, dok je šest bilo protiv takve odluke. Prvi se javno oglasio Fenerbahče.

„Neki od sedam klubova sa A licencama su glasali gledajući sopstveni interes, dok je ostalih sedam klubova glasalo u maniru u kom nismo uspeli da razumemo zbog čega su to uradili“, poručeno je iz Fenerbahčea.

Efes je bio jedan od klubova koji je glasao za to da se ponište sve utakmice protiv ruskih timova.

„Želimo da podvučemo našu razočaranost što smo na suprotnim stranama u našoj sopstvenoj zemlji sa Efesom, o tako delikatnom pitanju, jer snažno verujemo u pravednost. Želimo da ostavimo javnosti i navijačima da ocene odluku“, dodato je iz ekipe na čijoj klupi sedi Aleksandar Đorđević, a dres nosi Marko Gudurić.

Ilustracije radi, trenutno na tabeli se Efes nalazi na petom mestu, jer je poništavanje rezultata ruskih klubova donelo pomeranje, dok je Fenerbahče i dalje ostao na desetom mestu. Najviše bi profitirao Bajern, koji je sa 11. mesta dospeo na šesto, a dobro je prošla i Crvena zvezda koja je sa 13. pozicije došla do sedmog mesta, uz četiri vezane pobede.

Tornike Šengelija
Tornike Šengelija, Foto:EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Prelasci igrača usred sezone

Do trenutka početka krize, sastavi ekipa bili su definisani i znalo se sa kojim snagama koji tim ulazi u završnicu sezone. Međutim, igrači koji igraju za ruske klubove su dobili dozvolu da promene sredinu i potpišu za druge timove što je donelo ogromna pomeranja i šansu za klubove sa većim budžetom.

Drugo po jačini takmičenje, Evrokup, ostalo je bez jednog od favorita, Lokomotive iz Kubanja, ali je neočekivano došlo i do ogromnih pojačanja za Virtus. Klub iz Bolonje je i pred početak takmičenja važio za jednog od glavnih favorita, a sada je dobio dva ogromna pojačanja.

Iz moskovskog CSKA u Virtus su stigle došle dve istinske zvezde – Danijel Haket i Tornike Šengelija. Iskusni plejmejker je bio jedan od glavnih igrača CSKA prethodnih godina, dok je snažni Gruzijac prethodnih sezona statistički bio jedan od najboljih visokih igrača u Evropi. Virtus je tako iskoristio svoju platežnu moć i na već postojeći zvučni roster pridodao dva velika imena i na račun rata uspeo da profitira i promeni odnos snaga u takmičenju koji u normalnim okolnostima ne bi bio moguć. Tako su Italijani stekli značajnu prednost što bi moglo da ima ogroman uticaj na ishod u borbi za trofej i mesto u Evroligi.

Jednostavno, vihor rata koji je zahvatio Ukrajinu će, između ostalog, u velikoj meri krojiti i sportske rezultate. Tako bi prednost koju su na terenu stekli Huventud, Valensija, Partizan i drugi zbog slabijih igara Virtusa mogla da padne u vodu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar