PAO
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Deset klubova Evrolige sa licencom oglasilo se povodom "slučaja Panatinaikos" i želje prvog čoveka grčkog velikana Dimitrisa Janakopulosa da istupe iz takmičenja.

„Zeleni“ iz Atine su i pismenim putem izrazili želju da napuste Evroligu, iako su jedan od 11 klubova koji imaju licencu.

Time je PAO pokrenuo mnoge dileme na koji će način to da uradi, odnosno ko bi mogao da dobije njegovu (višegodišnju) licencu i otkupi akcije. Te procedure određuju članovi 15. i 17. Pravilnika Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ

„FIBA Liga šampiona je organizacija koja nadolazi i spremna je da ugasi Evroligu. Pre dve godine nismo mislili da su spremni za to, sada jesu. Evroliga je crna rupa. Timovi ne znaju gde ide novac i odakle dolazi. Evroliga je svedena na nultu tačku i to je isključiva odgovornost Đordija Bertomeua”, poručio je Janakopulos pre četiri dana.

Sada je stigao odgovor preostalih 10 vodećih klubova elitnog takmičenja u šest tačaka.

„Svih 10 klubova veruje i nastaviće da veruje u projekat Evrolige. Drugo, klubovi ostaju ujedinjeni i uspeh duguju upravo tom zajedništvu“, navodi se u prve dve tačke zajedničkog saoštenja.

Dalje se navodi kako se poslednjih 20 godina evropska košarka upravo zahvaljujući Evroligi popela na viši nivo, uz isticanje bitnih sponzora i partnera takmičenja na ekonomskom planu.

Pod tačkom četiri piše kako su od 2000. evroligaški klubovi sa licencom postavili najviše standarde po pitanju finansija, regularnosti, transparentnosti i svih drugih aspekata. I da mogu da se porede samo sa najboljim sportskim organizacijama.

„Klubovi će nastaviti da preduzimaju sve potrebne korake kako bi košarka nastavila da napreduje i kako bi ostali najkvalitetnije takmičenje u Evropi. Svi klubovi žele da Panatinaikos ostane deo Evrolige, ali nećemo tolerisati istupe Janakopulosa. Učinićemo sve što treba da zaštitimo reputaciju i integritet svih kolektivnih i pojedinačnih članova, i da klubovi moraju da se ponašaju u skladu sa obavezama kao članovi grupe“, zaključuje se u obraćanju 10 vodećih evroligaša – Efes, Olimpija Milano, CSKA Moskva, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid i Žalgiris.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar