Đordi Bertomeu; Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Pošto je pismenim putem izrazio nameru da napusti Evroligu, Panatinaikos je objavio još jedno pismo u kojem je traži momentalnmu isplatu od pojedinih prihoda, kao i temeljno ažuriranje tekućih finansijskih pregovora i sporazuma.

„Kao što vam je poznato, zakazane rate koje odgovaraju udelu Panatinaikosa iz prihoda Evrolige još nisu uplaćene i kasne od 15. maja, što je nanelo nepopravljivu štetu našem planiranju. Povrh toga, iako su prošla tri meseca posle obustave sezone 2019-2020, Evroliga nije uspela da obavesti sve klubove o bilo kakvim dešavanjima u vezi sa trenutnom finansijskom situacijom takmičenja, kao ni o eventualnim pregovorima u vezi sa TV pravima, postojećim ili budućim sponzorskim ugovorima“, naveo je predsednik Panatinaikosa Manos Papadopulos u pismu Evroligi i njenom prvom čoveku Đordiju Bertomeu.

PROČITAJTE JOŠ

On tvrdi da „neispunjenje navedenih kritičnih obaveza prema klubovima jasno pokazuje nedostatak programa i profesionalizma Evrolige, ostavljajući nas ranjivim i izloženim u naročito izazovnom i kritičnom vremenu“.

„S obzirom na navedeno, mi još jednom tražimo da se odmah plati dogovoreni iznos i da se temeljno aktualizaciju finansijskim pregovori i sporazumi“, pokazao je Papadopulos u kom smeru će se kretati akcije PAO.

Panatinaikos je svim ovim pismima jasno pokazao nameru za izlaskom iz Evrolige i tako pokrenuo mnoge dileme na koji će način to da uradi, odnosno ko bi mogao da dobije njegovu (višegodišnju) licencu i otkupi akcije.

Te procedure određuju članovi 15. i 17. Pravilnika Evrolige.

Član 15. kaže da „samo licencirani klubovi mogu da daju licencu „trećem“ klubu, uz prethodno odobrenje Generalne skupštine, što treba da potvrdi Evroliga i to pod uslovom da se ispunjavaju specifični zahtevi za prenos licenci koje će odobriti Generalna skupština.

Takođe nijedani klub koji nije licenciran tri uzastopne sezone ne može da bude ovlašćen da prenese svoju licencu (na treće lice). Nikakva aktivnostakt, obaveza, ili odluka koja bude bila u suprotnosti neće biti pravno valjana. Ni klubovi ni, Evroliga neće biti odgovorni za nepoštovanje ovog pravila.

Član 17. pak kaže da „bilo koja zamena kluba, bez obzira na razlog takvog procesa, podrazumeva obavezu starog člana da proda svoje akcije EKA prema procedurama, kriterijumima i ceni koje je ustanovila Generalna skupština.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar