Bertomeu
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu je istakao da je većina košarkaša Evrolige prihvatila smanjenje plata i da to pomaže klubovima.

On je u opširnom intervjuu za sports.ru govorio o aktuelnoj situaciji i mogućnostima za njeno prevazilaženje.

„Svi klubovi su se saglasili sa predloženim izmenjenim formatom i kalendarom za nastavak sezone. Obim štete koji će pretrpeti klubovi zavisi od momenta normalizacije, pitanja da li će se sezona nastaviti ili ne, odnosno odluke u vezi sa prisustvom navijača utakmicama tokom naredne sezone“, naveo je Bertomeu.

PROČITAJTE JOŠ

Klubovi su se već suočili sa posledicama, a pojedini velikani, poput CSKA, nalaze se u veoma teškoj situaciji.

„Evroliga posle NBA lige generiše najveći novac, klubovi su se borili da dođu do tog statusa. Finansijski momenti će uticati na vraćanje na teren, ali se ne može odluka svoditi samo na taj aspekt“.

Dogovorom je odlučeno da se igračima smanje plate za 15 odsto, a neki od njih, poput Majka Džejmsa, pobunili su se protiv toga.

„To je njihovo mišljenje i mi to poštujemo. U Evroligi igra 300 košarkaša i većina je prihvatila. Smanjenje plata ima pozitivan uticaj na klubove, to je važan dogovor i prvi takve vrste u Evroligi“

Bertomeu nije želeo da govori o detaljima pregovora sa klubovima.

„Bilo je poteškoća u vezi sa različitim pravnim regulativama, načinima oporezivanja, individualnim situacijama, ali smo imali punu podršku klubova. Važno je istaći da pregovori nisu bili sukob Evrolige sa jedne, odnosno klubova i igrača sa druge strane. Sve je obavljeno po unapred utvrđenim principima“.

On je istakao da je od prvog dana klubovima rečeno da se dogovore sa igračima.

„Ipak, jasno je da je dogovor na nivou ELPA (Udruženje igrača Evrolige) i Evrolige dobar jer ELPA garantuje validnost dogovora i štiti prava članova“

Bertomeu je istakao da je odluka da se ugovori igračima za ovu sezonu automatski produže do 31. jula dobra i svrsishodna.

„To nam daje mogućnost da završimo sezonu“.

On nije želeo da govori o protivljenjima Panatinaikosa i Olimpijakosa, a dodao je i da očekuje da će u budućnosti biti uvedene određene mere koje bi pomogle u očuvanju budžeta klubova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar