Kako se glasa i ko odlučuje: Evroliga sve bliža kraju sezone

Košarka 24. maj. 202019:40 > 19:45
Podeli:
evroliga
Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

"Dan D" za evropsku klupsku košarku je 25. maj. Evroliga će odlučiti šta će biti sa tekućom sezonom, a glavnu reč imaće klubovi koji će na skupštini rešiti hoće li na parket ili će povratak odložiti do jeseni.

Za ponedeljak u 16.30 zakazano je obraćanje čelnika elitnog takmičenja, a posle pomenutog sastanka klubova.

Kako se, zapravo, odlučuje u Evroligi? Od 18 klubova koliko se takmiči, 11 je onih sa takozvanom A licencom, koji su članovi Izvršnog odbora akcionara i koji imaju višegodišnje zagarantovano učešće.

PROČITAJTE JOŠ

Među njima su CSKA Moskva, Real, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpija Milano, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Žalgiris, dok se preostala mesta popunjavaju ekipama iz Evrokupa (osvajač i/li vicešampion), putem specijalnih pozivnica (dve vajld karte) ili kratkoročno zagarantovanih ugovora.

Upravo tih 11 klubova treba da odluči da li će se tekuća sezona završiti na parketu ili će zvanično označiti kraj. Da li je izvesniji prvi ili drugi scenario, teško da iko može da nasluti ili sa sigurnošću garantuje.

Poenta je da je prosta većina glasova ekipa sa A licencom dovoljna da odredi sudbinu tekuće sezone, što znači da minimalno šest od 11 klubova koji budu „za“ ili „protiv“ donosi odluku. Odnosno, trećina ukupnog broja timova odlučuje šta će biti.

I njihovo mišljenje i stav menjali su se prethodnih dana, a vrlo lako bi moglo da se promeni i do konačne odluke.

evroliga
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Kako je preneo dobro obavešteni italijanski kolega Emilijano Karčia, za sada su četiri kluba za to da se nastavi sezona – Efes, Makabi, Real i Barselona.

Protiv povratka na parket su aktuelni šampion CSKA, Olimpija Milano, Olimpijakos, PAO i Fenerbahče. Ostaje nepoznat stav Baskonije i Žalgirisa, koji se takođe pitaju po pitanju nastavka kao preostala dva kluba sa A licencom, ali se može čuti da su i španski i litvanski predstavnik protiv.

I nije uopšte isključeno da neko od klubova „promeni stranu“ do konačnog glasanja na evroligaškoj Skupštini u ponedeljak, pa da odnos bude drugačiji. Na primer, Valensija je za to da se igra (najmanje je smanjila plate igračima), dok je Himki protiv i njihov glas se ne računa, ali može da se čuje, kao i svih ostalih aktera među kojima je i Crvena zvezda.

PROČITAJTE JOŠ

Zato su svi klubovi non-stop u kontaktu, jer je u pitanju velika odluka koja se toliko čeka. Ne treba nikako zanemariti ni igrače, čija je uloga takođe od ogromnog značaja, a njihovo mišljenje je jasno – većina je protiv nastavka sezone i za to su da se zvanično prekine, kako bi se što bolje spremili za narednu.

Ako šest klubova bude „za“, kako će onda na određen način „naterati“ preostale ekipe da igraju, kao i igrače koji su u opravdanom strahu.

„Ne može da se ide u restorane, ali hoće da igramo košarku. Ne možete da šetate napolju bez maske, ali treba da igram košarku. Ima smisla“, napisao je as CSKA, Majk Džejms, na Tviteru. I njegova poruka nedvosmisleno govori o tome da igrači neće nastavak sezone.

Ipak, poslednju reč imaće klubovi… A od Evrolige zavisi i sudbina ABA lige, koja je za 27. maj zakazala sastanak, posle kojeg bi i sudbina tekuće sezone na Jadranu trebalo da bude poznata, ili bar jasnija.

Iako su mnoga druga prvenstva završena, odnosno otkazana sa ili bez šampiona, ostalo je još da se igra u španskoj ACB ligi, nemačkom i izraelskom šampionatu, dok su ostali gotovo odavno na raspustu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar