Nikola Jokić Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Nije kraj sveta, ali nešto mora da se menja

Košarkaška reprezentacija Srbija doživela je nekoliko uzastopnih neuspeha na velikim takmičenja, a najsvežija rana je ispadanja sa Evrobasketa.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivo je da je Srbija poslednja tri neuspeha doživela sa tri različita selektora.

Najpre je 2019. godine Argentina izbacila Srbiju na Mundobasketu već u četvrtfinalu, a tada je selektor bio Aleksandar Đorđević. Njega je nasledio Igor Kokoškov, koji se kratko zadržao na klupi. Nije uspeo sa reprezentacijom da se plasira na Olimpijske igre, što je bio dovoljan razlog za raskid saradnje.

Sada je na klupi Svetislav Pešić, koji mora da se suoči sa preranim ispadanjem sa Evrobasketa.

Košarkaška javnost u Srbiji je poznata po tome kako ume da digne u nebesa, nekad s pravom nekad ne. Sada smo u reprezentaciji imali tri MVP-a, proverene evropske igrače, mnogo iskustva i dobre atmosfere i hemije, ali ništa nije pomoglo da bi se prošla Italija u osmini finala.

Ne treba kriti to da smo bili prvi favoriti, ne treba kriti da smo se nadali zlatu (kako javnost, tako i novinari, tako i igrači), ali u tome zasluženo nismo uspeli.

Pobedili smo u grupi sve rivale, pet reprezentacija palo je pred Srbijom i to sa dvocifrenom razlikom, a igra je bila više nego ubedljiva. I nije kvalitet prikazan samo u grupi. Tokom pripremnom perioda pobedili smo istu ovu Italiju, kao i Nemačku, te smo osvojili Superkup. U mečevima sa Grčkom i Turskom smo pokazali da možemo da se nosimo sa najboljima i pod pritiskom.

Nije se ni iz čega stvorila slika da smo najbolji, da idemo do medalje, da nam je zlato na dohvat ruke. Međutim, umesto sa trubačima i osmesima, naši reprezentativci vratiili su se pognutih glava i sada se postavlja pitanje šta dalje.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Najpre se čeka oglašavanje Svetislava Pešića, jer utakmica sa Italijom nije bilo koja utakmica i neko mora preuzeti odgovornost. Staro pravilo kaže, kada se pobedi za to su najzaslužniji igrači, kada se izgubi prvi na udaru treba da bude trener.

Otkaz ili ne nije na nama da kažemo, ali je nesumnjivo da smo taktički nadigrani u osmini finala.

Takođe, trebalo bi da se oglasi i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. U ovoj situaciji treba zanemariti sve njegove igračke uspehe i sumirati njegov rad sa funkcije na kojoj je trenutno sad.

Samo prave legende i najveći sportski radnici smeju da se pogledaju u oči kada nije dobro i da se suoče sa preprekama. To je sada potrebno da urade i Pešić i Danilović, te da procene šta je najbolje za dizanje srpske košarke iz ponora u kom se trenutno nalazi. Obojica su bili veoma optimistični pre nešto manje od godinu dana kada je Pešić postavljen za selektora, međutim sada i ne deluje da baš ima mnogo razloga za optimizam.

Ostavlja se pitanje i na kom će sledećem  velikom takmičenju Srbija učestvovati. Naredni Evrobasket zakazan je tek 2025. godine, a Svetsko prvenstvo je pod znakom pitanja.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je trenutno na skoru 3-3 u poslednjoj runci kvalifikacija i do kraja ima dva meča sa Velikom Britanijom, te po jedan sa Turskom i Grčkom.

Naredni prozor zakazan je za novembar, kada se igraju dve utakmice, a pitanje je u kom će sastavu reprezentacija tada biti.

Gotovo je izvesno da NBA igrače tada nećemo gledati u dresu nacionalnih timova, a kada se setimo poraza od Letonija i Belgija svima nam zastane knedla u grlu.

Postavlja se pitanje i šta će biti sa igračima poput Miloša Teodosića, Danila Anđušića i Bobana Marjanovića, koji nisu bili u priči za Evrobasket.

Između Svetskog i Evropskog prvenstva na programu će biti i Olimpijske igre, a za njih postoje pretkvalifikacije. Poučeni iskustvom iz prošle godine i na tom polju treba biti veoma oprezan, jer je „zemlja košarke“ trenutno na veoma niskim granama za standarde na koje smo navikli. Kvaliteta ne možemo reći da manjka, ali od problema ne smemo bežati.

BONUS VIDEO Italijan izbacio Srbiju i otkrio da je bio fudbaler – sad i nogom pogađa koš

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram