Foto: Anne Dee Lamour / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Košarkaši Španije i Francuske igraće u finalu Evrobasketa, od 20.30 u "Mercedes benz areni" u Berlinu.

Foto: Nova.rs

Šampionat je došao do samog kraja, a u borbi za zlatnu medalju su dve reprezentacije koje verovatno nije mnogo njih videlo u podeli odličja.

PROČITAJTE JOŠ...

Nisu bile među tri glavna favorita za evropski tron, nekoj novoj Španiji je čak predviđano da će jedva proći grupu, dok se Francuska provukla do finala. Ili je ipak priča malo drugačija…

Među glavnim pretendentima za tron FIBA je, rangirajući selekcije pred sam početak Evrobasketa, videla Srbiju, Sloveniju, Grčku i Litvaniju. Svi su ispali u osmini finala ili četvrtfinalu.

Francuska je bila peti favorit, a Španija sedmi prema toj prognozi. Prvi su došli bez udarnih igli kao što su Nando de Kolo i Nikolas Batum, dok je kod drugih smena generacija, nema u timu braće Gasol, Serhio Rodrigeza, Serhija Ljulja, Rikija Rubija.

Tu je i dalje lider poput Rudija Fernandeza, a ta i takva Španija uspela je predvođena neverovatnim Serđom Skariolom opet da dođe do medalje. Istina, na strani pogon, pošto je pred EP naturalizovan Lorenco Braun i američki plejmejker igra turnir života.

Prosečno beleži 15,4 poena, dva skoka i čak 7,1 asistenciju po meču za prosečan indeks 16,5. Ali, veliki doprinos daju i neki novi momci kao što su Đoel Para (Huventud), Dario Brizuela (Unikaha), Lopez-Arostegi (Valensija), i to je velika snaga Španije.

Moć su pokazali tako što su na prethodne tri utakmice gubili na poluvremenu i na kraju slavili. Imali su i dvocifren minus i protiv Nemačke u polufinalu, i protiv Finske u četvrtfinalu, i protiv Litvanije u osmini finala.

Francuzi su, zaista, imali mnogo sreće u nokaut fazi. Neko bi rekao da su „ni krivi, ni dužni“ u finalu. Istina, kako drugačije i objasniti da su gubili 77:75 u poslednjim sekundama, protivnik je imao slobodna bacanja i – oba promašio.

Otišlo se u produžetak i tamo su slavili, što im se dogodilo i u osmini finala sa Turskom, i u četvrtfinalu protiv Italije.

Džedi Osman je promašio oba penala na 12,2 sekunde do kraja, a Simone Fontekio uradio je to isto na 16,3 sekunde pre kraja. U prvom slučaju je Rudi Gober prikucao za produžetak, u drugom je Tomas Ertel položio takođe za dodatnih pet minuta.

Onda su izabranici Vensana Kolea u polufinalu deklasirali Poljsku (95:54), koja nije imala više snage da parira i priredi novo čudo.

Od 2009. do 2015. je Francuska osvojila jedno evropsko zlato, Španija čak tri, igrali su polufinala i finala, i pokazali da su trenutno dve najveće košarkaške sile.

Titula Slovenije iz 2017. biće verovatno na nivou „dogodilo se jednom“, jer će pehar opet završiti u Madridu ili Parizu.

BONUS VIDEO Patrik Femerling za Nova.rs o Evrobasketu, Jokiću, Janisu, Evroligi, Bodirogi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar