Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Enes Kanter je dugo bio jedan od košarkaških ponosa Turske, a onda, pošto je optužio tamošnju vlast za korupciju, postao je jedan od najvećih državnih neprijatelja.

Ni posle nekoliko teških godina u kojima je turska vlast tražila od njegove porodice da ga se odrekne, centar Bostona ne odustaje od ličnih stavova. Danas mu je možda i najteže, jer ne zna šta mu je sa članovima porodice U Turskoj.

“Nadam se da su na sigurnom. Ne mogu da razgovaram s njima, jer se plašim da bi komunikacija s majkom ili sestrom mogla da bude shvaćena kao dokaz kriminalnih radnji. Zvuči neverovatno, ali kroz ovo prolazimo već pola decenije”, rekao je Kanter za “Fox news”.

Poput ostalih zemalja i u Turskoj su vanredne mere zbog zdravstvene sigurnosti.

PROČITAJTE JOŠ

“Zemlja je delimično zatvorena. Očigledno je da je u ovom trenutku sve nepredvidivo. Nema sumnje da će tamošnja vlast iskoristiti pandemiju da dodatno učvrsti moć i prikaže se kao spasilac. Čak i tokom pandemije ne popušta sa represalijama. Prepuni zatvori su savršeno plodno tle za širenje virusa. Turska Vlada je spremna da dozvili slobodno šteanje kriminalaca, ali ne i političkih zatvorenika, što je jasna slika njihove mržnje i bezobzirnosti.”

Sada šnja situacija ga je podstakla na dublje razmišljanje.

“Nedostaju mi jednostavne stvari, da se družim s prijateljima, da odem u lep restoran, da se samo prošetamo ulicama, a do juče smo ih uzimali zdravo za gotovo. Čitavo ovo iskustvo podsetilo me je na to kolika je sreća biti dobrog zdravlja, imati slobodu da radite ono što želite. Sada smo nekako kao u kavezu, ali znam da će jednom biti gotovo. Biće to čudesan trenutak. Shvatićemo koliko su zaista vredni prijatelji, porodica i zdravlje.”

Turski centar kaže da ga ne hvata nervoza.

“Mnogo se molim za sve ljude pogođene strašnim virusom. Takođe se trudim iz ove situacije izvučem nešto pozitivno. Na vestima je mnogo informacija, i to mnogo negativnih, ‘te republikanci su rekli ovo, te demokrate su rekle ono’. Želim samo da prestanemo da politizujemo, kritikujemo predsednika i jedini druge, već da se usredsredimo na to da zajedno prođemo kroz ovo teško vreme”, završio je Kanter.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram