Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Veliko NBA rivalstvo, ali i međusobno poštovanje

Nikola Jokić i Džoel Embid trenutno su vodeći u MVP trci, a njihov poslednji međusobni duel najavio je žestoku borbu do kraja sezone i to u više parametara.

Filandelfija Seventiksersi na čelu sa Embidom uspeli su da naprave veliki preokret i odnesu pobedu na svom terenu protiv Denver Nagetsa sa 126:119. Denver je na poluvremenu imao 15 poena razlike, ali je Filadelfija napravila tri velike serije i preokrenula, a Embid je sa sedam vezanih poena rešio pitanje pobednika.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su Nagetsi imali više razigranih pojedinaca, Embid je u direktnom duelu ovoga puta bio bolji od Jokića, pa je meč završio sa 47 poena uz 18 skokova i pet asistencija naspram 24 poena, osam skokova i devet podeljenih lopti za otprilike isto minuta na terenu.

Rođeni Kamerunac je bio odlučniji od Srbina u ovom duelu, pored njega je zakucao veoma atraktivno jednom prilikom, a na kraju je ubacio i trojku preko ruke. Jokić je uzeo svega 12 šuteva na susretu, bio je malo pasivan u nekim trenucima, pa se sada Embid sve ozbiljne meša u MVP trku.

U njoj i dalje vodi Somborac, na putu je da izjednači rekord Lerija Birda sa tri uzastopna MVP trofeja, ali put do toga je i dalje dug, a glavna prepreka je Embid, koji je u trci trenutno ispred Džejsona Tejtuma i Janisa Adetokumba.

„Da li me je rivalstvo sa Jokićem motivisalo? Ne, to nije rivalstvo, ja obožavam tog velikog momka. On je dvostruki MVP, jedan od najboljih igrača u ligi. Ja sam njegov veliki fan“, rekao je Embid posle meča.

NE PROPUSTITE:

Iako možda on na okršaje sa Jokićem ne gleda kao na veliko rivalstvo, to je nemoguće osporiti. Njih dvojica se već godinama unazad bore za individualne nagrade, a bez sumnje su dva najdominantnija centra modernog doba.

Pod obručem verovatno niko u ligi ne može da im parira, ali isto tako umeju da šire igru i pomognu timu na različite načine. Jokić je svakkao bolji u asistencijama i razigravanju ostatka tima, ali je Embid trenutno vodeći po proseku poena u NBA ligi – 33,8 prosečno poena po meču.

Mnogo je kriterijuma po kojima se gleda ko će biti MVP, trenutno je više njih na Jokićevoj strani, ali to može da bude i dodatna motivacija za Embida u nastavku sezone, a i njihov međusobni duel može da bude presudan kod nekih glasova. Denver je trenutno vodeći na Zapadu sa skorom 34-16, dok je Filadelfija druga na Istoku sa 32 pobede i 16 poraza, pa bi i timski uspeh mogao na kraju da odluči MVP trku.

O tome je možda još uvek rano pričati, jer je do kraja reguarnog dela ostalo još 30 i više mečeva, a svi znamo kako Jokić igra kada je najvažnije i kada dođu oni odlučujući mečevi. Možda nekad i bude pasivan, ne uzme mnogo šuteva kad bi trebalo, ali to su samo trenuci, a ne trend.

Ono o čemu nije rano pričati je Ol star, koji je na programu 18. i 19. februara. Na njemu će Jokić biti u stratnoj petorci, kao i Janis Adetokumbo, Kevin Durent, Kajri Irving, Donovan Mičel, Džejson Tejtum, Lebron Džejms, Stef Kari, Luka Dončić i Zajon Vilijamson. Kao što se vidi, Embida nema na spisku startera, zbog čega misli da ga navijači i neki treneri i igrači ne cene dovoljno.

„Nisam iznenađen što nisam starter na Ol staru. Već je rekao moj trener Dok, ne vole me naročito i to je u redu. Ne znam da li je zbog toga što često ‘trolujem’ ili jer sam ‘loš momak’. Ali, u redu, to me pokreće, nastaviću da budem ovakav, a ako se ljudima to ne sviđa – to je njihov problem. Mislim da niko od mene nije imao bolju sezonu, mislim da je to nepoštovanje pošto sam bio starter pet sezona. Kao što sam rekao, moraš da se fokusiraš na prave stvari i sve će biti dobro za tebe“, poručio je Embid.

Kamerunac je i prethodnih sezona „kukao“ kako je zaslužio bolji tretman u NBA ligi, a nema sumnje da bi sa MVP titulom dobio status legende i veće poštovanje pre svega od svojih navijača u Filadelfiji.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da ni Jokić ni Embid nisu šuterski dominantni ni sa jedne pozicije na terenu. Na pozicijama ispod i blizu obruča za sada su najbolji Bem Adebajo, Janis Adetokumbo, Luka Dončić, Kevin Durent i Demar Deorozan.

Jokića i Embida nema na toj mapi, iako Srbin ima 62,9 odsto šuta iz igre, dok je Kamerunac nešto slabiji sa 53,7 odsto šuta iz igre, ali uz više pokušaja. To je jedan od pokazatelja svestranosti obojice igrača koji mogu i da napadaju obruč i da šutiraju sa poludistance, ali i da „opale“ trojku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

To pokazuju iz meča u meč, pa je njihovim čuvarima teško da se postave, a ni udvajanja se nisu pokazala kao najbolja rešenja.

Sledeći meč Denvera i Filadelfija igra se 28. marta, a to će biti prilika za Jokića da se revanšira Embidu i pokaže ko je dvostruki, a možda i trostruki MVP lige.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar