Dzos Kronke Josh Kroenke
Džoš Kronke Foto:Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Ime koje je donedavno bilo nepoznato na ovim prostorima, postalo je veoma intrigantno

Džoš Kronke, jedan od vlasnika Denver Nagetsa iznenadio je sve pojavljivanjem u Somboru, u koji je došao kako bi Nikoli Jokiću uručio MVP nagradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki milioner pojavio se u Jokićevoj štali „Dream catcher“ sa majicom na kojoj je bila kultna fotografija Nikole dok je još bio bucmast dečak. Ta slika postala je posebno aktuelna kada je Srbin postao zvezda u NBA ligi.

Slike i snimci Kronkea počeli su da se šire društvenim mrežama, počeli su da se prave „mimovi“, a svi su bili oduševljeni njegovim potezom i dolaskom u Srbiju.

Džoš je sin Stena Kronkea, američkog biznismena, koji je milijarder i vlasnik mnogobrojnih sportskih klubova, kako u Americi tako i u Evropi. Trenutno je vlasnik i ženskog i muškog tima Arsenala, Denvera, Kolorado Avalanša (hokej), Kolorado Repidsa (fudbal), Kolorado Mamuta (lakros), NFL tima Los Anđeles Remsa, Los Anđeles gladijatora i Los Anđeles Gerile (esports).

Procenjuje se da je Sten Kronke „težak“ oko 8.500.000.000 (8.5 milijardi) dolara.

Otac je Džošu ukazao veliko poverenje, iako ima (tek) 41 godinu i poverio mu je visoke funkcije u većini timova.

Pored toga što mu je otac milijarder, majka En je iz porodice Volton, jedne od najbogatijih porodica na svetu, koja je osnovala lanac supermarketa Volmart i i dalje je većinski vlasnik.

Dzos Kronke Josh Kroenke
Džoš Kronke Foto:Douglas Stringer / Zuma Press / Profimedia

Kronke mlađi najviše voli košarku, za koju je imao stipendiju na koleđu u Misuriju. Tamo je bio umešan u skandal sa trenerom, dobrim prijatljem njegovog oca. Skandal je izbio kada je Krenke sa trenerom uhvaćen da pije alkohol, što je neprihvatljivo zbog odnosa student-profesor.

Trener Leri Estaše je dobio otkaz, a Džoš je odustao od košarke i ušao u unosan porodični biznis, što mu se višestruko isplatilo.

Uprkos obavezama u svim klubovima, Džoš je najviše posvećem Denver Nagetsima, o čemu svedoči i činjenica da je zbog Jokića čak došao i do Sombora.

Za uspeh tima iz Kolorada neće žaliti novac, a skoro sigurno je da će MVP NBA lige uskoro potpisati i novi „supermaks“ ugovor. Prema glasinama iz Sombora o ugovoru se pričalo i na dodeli MVP nagrade, a procenjuje se da bi on bio vredan 260 miliona dolara.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Koliko ne mari za novac kada su u pitanju Nagetsi, Kronke je pokazao kada je ponudio Majklu Porteru Junioru 173 miliona dolara, a maksimalan ugovor dobio je i Džamal Marej. Dobro je plaćen i Eron Gordon, ali titula još uvek nije stigla u Kolorado.

Kronke je redovan na utakmicama Denvera, u koji se preselio 2007. godine sa sestrom Vitni iz Njujorka. Osim na NBA spektaklima, može se redovno videti i na mečevima Los Anđeles Remsa, koji su osvojili NFL titulu prošle sezone.

Međutim, porodica Kronke nije baš omiljena kada je reč o Arsenalu, gde je Džoš direktor još od 2013. godine, kada ga je na tu funkciju postavio otac.

Dzos Kronke Josh Kroenke
Džoš Kronke Foto:Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Navijači „tobdžija“ već godina „ne mirišu“ porodicu Krenke, jer nemaju ambicije sa klubom u vidu ulaganja, osvajanja titula i pravljena iskoraka dalje. Mnogi misle da ih zanima samo profit.

Porodica najmanji deo bogatstva ulaže u Arsenal, koji već nekoliko godina ne važi za evropskog giganta.

PROČITAJTE JOŠ:

Kap koja je prelila čašu za navijače Arsenala bila je ulazak u Superligu Evrope, zajedno sa još pet evropskih klubova, a koja se raspala brže nego što je i nastala. Tada su svi protestovali protiv porodice Kronke, tražili su da se klub proda, ali su u saopštenju naveli da im ne pada na pamet da prodaju klub i to se tako završilo.

Ove sezone je priča nešto drugačija, pošto je tim na pragu plasmana u Ligu šampiona, a čini se da je trener Mikel Arteta sastavio „veći deo slagalice“.

Činjenica je da Arsenal dugo nije doveo neko veliko pojačanje, što se može povezati i sa tim da vlasnička porodica ne ulaže dovoljno novca, koliko je potrebno da bi se ostao konkurentan u modernom fudbalu.

BONUS VIDEO Ergela Nikole Jokića i hipodrom u Somboru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare