Komemoracija Ivici Osimu Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Ispraćen je na večni počinak jedan od najvećih trenera sa ovih prostora

Legendarni jugoslovenski trener Ivica Osim preminuo je prvog maja u 81. godini u Gracu, a njegovoj komemoraciji u Sarajevu prisustvovale su mnoge poznate ličnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Komemoracija je održana sa početkom u 11 časova u prostorijama Narodnog pozorišta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na komemoraciji bili su prisutni čelnik Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković, selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi, fudbalske legende Savo Milošević, Dušan Bajević, Refik Šabanhadžović, Husref Musemić, Mehmed Baždarević, čuveni hrvatski kapiten Zvonko Boban, ali i legende iz sveta muzike poput Harisa Džinovića, Dina Merlina i drugih.

Podsetimo, Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, odrastao je Grbavici i počeo je fudbalom da se bavi u Željezničaru. Prvotimac je postao sa 18 godina, a igrao je u klubu ukupno 11 godina i upisao je 250 zvaničnih nastupa. Za to vreme je dao 75 golova i tek kada se uveliko formirao kao igrač, otišao je iz Jugoslavije u inostranstvo. Put ga je odveo u Francusku, gde su njegove fudbalske destinacije bile Strazbur, Sedan i Valensijen.

Igrao je i za nacionalni tim Jugoslavije i na 16 mečeva je dao osam golova, a ostaje upamćen kao jedan od aktera prvenstva iz 1968. kada je Jugoslavija bila druga u Evropi.

Bio je najbolji jugoslovenski fudbaler za 1967. godinu, a kada je 1978. završio igračku karijeru, opet je najviše vremena proveo u Željezničaru kao trener. Sve do 1986.

Trenirao je i Partizan, vodio je Jugoslaviju kao selektor. Napustio je selektorsko mesto baš u vreme kada se razbuktao rat u Jugoslaviji.

Komemoracija Ivici Osimu Foto:BETAPHOTO/AP Photo/Armin Durgut

Kasnije je vodio i Japan i Panatinaikos, zatim i Šturm i Džef junajted Čibu.

Osim je 16. novembra 2007. doživeo moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mestu selektora Japana ga je nasledio Takeši Okada. Njegovo ime će zlatnim slovima ostati upisano u svim fudbalskim udžbenicima.

Komemoracija Ivici Osimu Foto:M.M./ATAImages

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar