Nikola Jokić i Džejms Harden
Nikola Jokić i Džejms Harden; Foto: Screenshot Youtube KiSSeli

Džejms Harden je treći put u karijeri izazvao NBA potres nakon što je dres Bruklin Netsa zamenio opremom Filadeflije Seventisiksersa. Ukoliko bude imao istu ulogu kao u prethodnim klubovima, vrlo lako bi to mogla da bude i odličan vest za Nikolu Jokića.

U poslednjim satima NBA trejdova desila se prava transfer bomba jer je bivši MVP lige odlučio da se preseli u Filadelfiju.

PROČITAJTE JOŠ

U paketu sa Hardenom je stigao i Pol Milsap, bivši saigrač Jokića u Denveru, dok su put Bruklina otišli Ben Simons, Set Kari, Andre Dramond i dva pika prve runde NBA drafta u sezonama koje slede.

Harden je već neko vreme bio nezadovoljan u Netsima, a Simons je čak odbijao da trenira sa Filadelfijom. Zbog bojkotovanja aktivnosti kluba i rata sa čelnicima Seventisiksersi su jedva dočekali da vide leđa Simonsu.

Ovaj potez Filadelfije je mač sa dve oštrice, jesu doveli NBA superstara i jednog od najboljih napadača lige, ali su istovremeno možda i umanjili rolu Džoela Embida na terenu.

Poznato je da „Brada“ voli da potpuno kontroliše dešavanja na parketu i da troši ogroman broj lopti po susretu. To mu se zameralo u kom god klubu da je igrao, a kao po pravilu nije uspevao da se uklopi u sistem u kom je neko veća zvezda od njega.

Embid je trenutno prvi favorit za osvajanje MVP trofeja, nedavno je preuzeo to mesto od Jokića, a centar koji je bio treći pik drafta 2014. godine beleži sjajne brojke. Postiže prosečno 29,4 poena po susretu (po tome je prvi u ligi), a ostvaruje i 10,9 skokova i 4,3 asistencije.

Foto AP Photo/Matt Slocum

Prosečno Embid ima po 19,3 pokušaja po susretu, a pogađa nešto više od polovine šuteva.

I tu dolazimo do dela priče zbog kog mnogi navijaču u Filadelfiji strahuju. Šta ukoliko jedna lopta bude malo Embidu i Hardenu? Američki bek prosečno ima tačno 16 pokušaja po meču, a to je dramatičan pad u odnosu na sezonu 2018/2019 u Hjustonu kada je imao čak 24,5 pokušaja po meču.

Moraće Dok Rivers da pronađe način da zauzda Harden u trenucima kada mu ne ide, ali i da mu nekako objasni da je i dalje centar prva zvezda.

Ipak, ako je nešto kroz karijeru pokazao Amerikanac to je da ne želi da se prilagođava.

Sve ovo bi moglo da ide ne ruku Jokiću jer se očekuje da Srbin u nastavku sezone uzima i više šuteva jer je trener Majkl Meloun to zahtevao od njega. Sve ovo znači da će na kraju veliki uticaj imati i pozicija ekipe u ligaškom delu sezone jer će biti verovatno izuzetno mala razlika između Embida i Jokića kada su u pitanju statističke kategorije.

MVP trka je tako možda i neočekivano „zakuvana“ nakon samo jednog trejda.

BONUS VIDEO Jokićev trener iz Sombora o košarkaškoj akademiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar