Foto: Pedja Milosavljević/Starsport

Nije propustio priliku da "pecne" predsednika Srbije.

Duško Vujošević, najtrofejniji trener u istoriji Partizana, govorio je o mnogim pitanjima koje zanimaju navijače u Srbiji, a u jednom trenutku se dotakao politike i sporta, te Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Pojasnio je kako gleda Vučića kao košarkaškog trenera.

„Nadam se da će biti talentovaniji trener nego što je bio političar“, rekao je Vujošević za „Večernji list“, a zanimljivo da je i odrednicu političara odredio u perfektu kao da ga već vidi kao bivšeg.

Govorio je i o mešanju politike u sport i da li košarka može bez političke pomoći.

„Košarka, na primer, u Evropi nije profitabilna delatnost, ali nije profit jedini kriterij po kome se sudi je li neka delatnost za društvo korisna. Ni školstvo nije profitabilno, ni zdravstvo, ni kultura. Ali države i ljudi koji ih čine imaju potrebu za njima i država u njih mora ulagati određena sredstva. Fudbal je druga priča. Na ovim našim prostorima problem su mala televizijska prava, ali opet je dobrom selekcijom i dobrim transferima Mamić, na primer, učinio da Dinamo može biti profitabilan i na Balkanu. On je pokazao kako se to radi, ne ulazeći u neke druge sporne stvari i konflikte. Sredstva koja država daje određuju se u politikom: koliko za kulturu, koliko za školstvo, koliko za zdravstvo, koliko za sport… U tome moraju postojati jasni kriteriji i prioriteti i nije dobro kada se novac dodeljuje po nečijem ćefu, bez pravilnika i sistema finansiranja vrhunskog sporta. Ne govorim o fudbalu, ali, na primer, košarku i ostale sportove politika mora pomagati, ali se na temelju tog pomaganja u njih ne sme mešati. A to na ovim našim prostorima još uvek čini, meša se u kadriranje, u izbore predsednika sportskih saveza, trenera, ponekad čak i u sastave ekipa.

Otkrio je da je u profesionalnom smislu isteran iz Srbije.

„Tačno je. Sa obzirom na moje zdravstveno stanje, bilo bi logično da ja danas budem zadužen za mlađe selekcije Partizana, ali očigledno je da se oni boje da ne bi mojim angažmanom naljutili državu i sponzore, odnosno, tačnije rečeno, državu koja im osigurava sponzore. A šta će biti u budućnosti, nisam vidovit. Uvek sam imao svoj stav, ponos i čast, a to je danas luksuz koji se skupo plaća“, pojasnio je Vujošević.

BONUS VIDEO Vučićevi fudbalski biseri: Marokanci su naša braća sa istim problemom, idite u Hrvatsku na more, ja neću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar