Foto:Starasport photo

Čekali smo godinama da se iskristališe novi talas srpskih košarkaških trenera, ove sezone smo to i dočekali.

Kao predvodnik nove generacije se uspostavio Dušan Alimpijević, koji je sa Bursom napravio najveće iznenađenje ove sezone u Evrokupu.

PROČITAJTE JOŠ

Ne samo da je izboreno finale već je to učinjeno razbijanjem Andore sa 85:68, od igrača neumorno traži maksimalni fokus u odbrani, a sebe su prozvali pitbulovima. Ovakva neuobičajena i originalna motivacija dala je samo dodatni vetar u leđa timu koji igra iznad granica mogućnosti.

Uspeli su za 75 sekundi da nadoknade zaostatak od pet poena protiv Partizana i slave posle produžetaka sa 103:95, nakon toga su preživeli infarkt završnicu (iako su vodili 16 razlike) i zakasnelu trojku Pulena, te sa 85:83 preskoče i Cedevita Olimpiju.

Posle Partizana su i igrači počeli da veruju, počeli su bukvalno da reže pred kamera kao pitbulovi.

„Mislim da smo postali svesni šta smo uradili, stvarno. Odmah posle utakmice nismo, ali sada kad su krenuli da zvone telefoni, postajemo svesni. Dobili smo mnogo poziva koji su značajni, od vas novinra do ljudi iz Evrokupa i Evrolige. Svi su definitivno prepoznali kao nešto mnogo veliko što smo uradili. Nama je tek druga godina u Evropi u istoriji kluba, toga ljudu nisu svesni uopšte. Ti prve tri-četiri godine ispituješ šta se dešava u evropskim takmičenjima, a mi smo u drugoj godini ušli u plej-of i onda još otišli korak dalje“.

Da sve bude još slađe sve pobede su stigle na gostujućem terenu, a Bursa je obezbedila i mesto u plej-ofu turskog prvenstva gde će igrati protiv Fenerbahčea, koji trenira Aleksandar Đorđević.

U velikom finalu Evrokupa Bursa će igrati protiv boljeg iz duela Valensija i Virtusa, a nakon pobede nad Andorom Alimpijević je zagrmeo u svlačionici.

“Idemo bre!”, viknuo je iz sveg glasa Dušan Alimpijević na putu ka svlačionici, a zatim održao kratak govor svojim igračima.

“Rekao sam vam da ništa nije nemoguće. Rekao sam da je sve možemo da uradimo ako se borimo i verujemo. Srcem i dušom smo stigli do ovoga, srcem i dušom idemo dalje”, rekao je Alimpijević uz prave ovacije igrača i čelnika kluba.

Ne na evropskom nivou, ali na Jadranu je odlične rezultate imao ove sezone i Nenad Stefanović, trener FMP.

Tim iz Železnika ušao je u plej-of nakon 14 pobeda i 12 poraza, iako je do pada forme došlo u poslednja tri kola kada su već znali da su obezbedili mesto u plej-ofu.

Stefanović je posložio ekipu savršeno i bio je u svakom trenutku surovo iskren prema igračima. Znao je svako vrlo dobro šta treba da radi, pa i kada se Nevels povredio (propustio 10 mečeva) FMP nije pao naprotiv.

Foto: ABA liga / KK FMP

Sada FMP želi da pokuša da napravi senzaciju protiv Budućnosti uprkos porazu u prvom meču sa 76:70. Stefanović je ranije radio u Zemunu, zatim je bio pomoćnik u čuvenom OKK Beogradu, da bi od ove godine seo na klupu FMP.

Baš kao i Alimpijević, neočekivano rano je završio karijeru (doduše ne iz istih razloga), pa se posvetio trenerskom pozivu. Alimpijević je rođen 9. marta 1986, a Stefanović 31. avgusta 1985 i njih dvojica predstavljaju pravu budućnost domaće košarke.

Treći u toj plejadi je Vladimir Jovanović koji je stariji samo godinu dana. Jovanović je rođen u Mladenovcu 15. marta 1984. godine, a u ovom trenutku je bez kluba.

Ipak, imao je zapažene rezultate tokom rada u FMP, a kasnije i sa Cibonom. Srušio je jednu barijeru jer je postao prvi srpski trener u Hrvatskoj posle Dragana Šakote 1990. godine. Rastao se za timom iz Zagreba sporazumnim raskidom nakon poraza od Zaboka sa 83:73. U Zagrebu je imao učinak od 39 pobeda i 25 poraza.

Vladimir Jovanović i igrači Cibone; Foto: ABA/Cibona/Mihal Jacic

Pred meč sa Cibonom Željko Obradović, trener Partizana, biranim rečima je govorio o rivalu.

„Vidi se da imaju izuzetno dobru hemiju u timu, vidi se da u svakom trenutku znaju šta hoće. Naravno, to je zasluga i njihovog trenera i svih tih mladih igrača koji igraju sa velikom željom, a na nama je da se kroz još dva treninga pripremimo i odigramo najbolju moguću utakmicu”, istakao je Obradović.

Istakao je i sam koliko mu znače pohvale Obradovića.

„Pa kako ne, rekao sam više puta da je Željko najbolji evropski trener, pored toga što je najtrofejniji. Retko ko će imati priliku da ga prestigne po bilo čemu. Prijaju reči bilo kog kolege, a tek nekoga kao što je Obradović, posebno za nas mlade trenere.“

Srbija ima trenere za budućnost koji već sada prave velike rezultate.

Utakmice Evrokupa možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Šmekerski gest Alimpijevića koji mnogi nisu videli, šta je rekao igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook. Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar