Pešić
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Svetislav Pešić, trener Barselone, upozorio je da najteži period za sport usled pandemije koronavirusa tek sledi i posebnu pažnju skrenuo finansijski udarac koji predstoji klubovima u Srbiji i Evropi.

„Problem je to što je virus još među nama, a imuni sistem je sigurno oslabio jer smo najviše vremena provodili u kući. Niko ne spominje da će povratak u normalu potrajati. Pominju samo da je tri-četiri nedelje dovoljno za pripreme, što je najveća glupost i prevara. Taj period je dovoljan samo da se imunitet vrati na nulu“, rekao je Pešić za Novosti.

Iskusni stručnjak ne skriva skepticizam po pitanju nastavka evroligaškog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

„Mislim da ni Evroliga još ne zna šta će se dešavati po tom pitanju. Ne može sama da odluči, zavisi od političkih odluka i procena zdravstvenog stanja zemalja iz kojih klubovi dolaze. Trenutno može samo da se analizira i spekuliše, odluka sigurno neće biti laka. Pripremamo se kao da ćemo da igramo, mi želimo da se nastavi. Prvi smo u Španiji, imamo dobru poziciju i u Evroligi“.

Mežu glavnim pitanjima su ugovori igrača i činjenica da mnogi tvrde da su brojni košarkaši već postigli dogovore sa novim klubovima zbog čega ostaje neizvesno u kojim bi sastavima mogli da se vrate na teren.

„U ovom trenutku, odgovor niko ne zna. Pitanje igrača kojima ističu ugovori moraće da rešavaju klubovi kada Evroliga donese odluku o nastavku sezone. Klubovi tada moraju da kažu da li su spremni da igraju ili nisu. Ne znam da li drugi klubovi razgovaraju sa svojim igračima, pretpostavljam da i oni čekaju odluku 24. maja“.

Kao kandidat za domaćina završnjce Evrolige pominje se i Beograd.

„Mislim da je to dosta realno sa aspekta šta Beograd može da ponudi. Očigledno je da su ljudi koji su se bavili epidemijom, u teškim uslovima, uradili dobar posao. To što pričamo da smo gostoljubivi i da sve najbolje organizujemo, u ovom slučaju ne igra glavnu ulogu. Gledaju se smeštajni kapaciteti, hoteli rezervisani samo za timove, dvorane sa higijenskim uslovima i protokoli zdravstvene zaštite. To Beograd ima, ali moramo da imamo u vidu i da u julu može da bude preko 30 stepeni. O svemu tome će se voditi računa“.

Pešićev opis preventivnih protokola u Barseloni ima obrise humoreske.

„Ovde u našem sportskom centru samo što ne hodamo na prstima. Onaj doktor ide iza mene i stalno priča: ‘Nemoj ovde, molim te’. Kažem mu: ‘Idi onda ti treniraj umesto mene’. Zezam ga: ‘Dobro doktore, jeste li vi koji ste pravili ovaj protokol predvideli da trener bude na utakmici? Hoće li biti tajm-auta? Sa maskom ili bez.“ Kaže – sa maskom. ‘Pa kako ću? Svi znojavi, nema pipanja.’ Znate, to su osetljive stvari, posebno u košarci. Fudbalu je lakše, igra se na otvorenom, drugačiji su protokoli tokom utakmica. Ako mene pitate, nemam ništa protiv da i na taj način osvojimo Evroligu u Beogradu. Ništa mi ne bi smetalo“.

Glavobolje po pitanju završetka aktuelne sezone ostavljaju u magli organizaciju naredne i finansijske posledice koje tek slede.

„Najveći deo problema tek dolazi. Ne zna se kada će početi sezona, publike neće biti do decembra, što znači da nema zarade od prodaje ulaznica. Zašto bi navijači kupovali pretplatne karte kada ne znaju kada će početi, ni kada će moći da uđu u halu? Gledaće sledeću sezonu na televiziji i čekati onu 2021/2022. Smanjiće se i interes sponzora, svuda se zatvaraju fabrike i radna mesta. Košarka nije profitabilna, pa da se preko nje traži reklama po svaku cenu. Biće veliki problem kako početi i kako završiti narednu sezonu. Svi će se boriti i rukama i nogama da imaju nekakav budžet. U Srbiji će država pomagati Zvezdi i Partizanu, ali ne kao do sada, Barselona će tražiti neke svoje načine“, rekao je Pešić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar