Sve ubitačnije deluje na terenu.

Izraz general na parketu (floor general) počeli su da koriste Amerikanci kada bi hteli da opišu plejmejkera koji ima apsolutnu kontrolu igre i tempa ekipe za koju igra i na dominantan način kreira, poentira i vodi svoj tim.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je u tom segmentu na konju, da se poslužimo još jednom izrekom, jer je u poslednjih nekoliko kola konačno sve kliknulo sa Pi Džej Doužerom, koji je preuzeo dirigentsku palicu u svoje ruke, Partizan krenuo u seriju pobeda.

Kevin Panter je nesumnjivi lider ove ekipe zbog čega ima i kapitensku traku i u psihološkom smislu nema značajnijeg igrača na rosteru, ali je u kontekstu same igre Doužer preuzeo ulogu alfa mužjaka.

Iako u sistemu Željka Obradovića svaki igrač ima značaj kako bi mašinerija bila podmazana, pa je tako na primer Frenk Kaminski postao krucijalna tačka ovogodišnje napadačke filozofije, a Kaboklo na primer doneo ključne stvari koje su bile potrebne u odbrani i skoku, možda i najbolji „ol raund“ igrač u ovom timu jeste nekadašnji saigrač Nikole Jokića u Denveru.

Pi Džej je posle sporijeg starta u svom prvom evropskom iskustvu gde mu je bio problem da se navikne na sudijski kriterijum i podataka da svaki posed na utakmici ima težinu i da je svaki meč od enormnog značaja za ishod sezone što nije slučaj u NBA ligi, krenuo da igra na najvišem nivou.

Kao primarni kreator sa loptom na terenu, sve bolje razigrava ekipu na različite načine. Bilo da su u pitanju pasovi sa trojke za visoke igrače, dodavanja iz prodora nakon pikenrol akcija za visoke igrače ili izbacivanje lopte u korner za šutere.

Sve opasniji je iz prodora što otežava rivalima da ga brane i otvara veliki broj opcija,a sasvim solidan šut za tri poena, naročito u ključnim trenucima još jednu veliku prednost timu.

Sada pored Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija ekipa ima još jednog igrača sposobnog da pogodi težak šut u završnici.

Ono što je posebno značajna dimenzija je njegova igra u odbrani. Zbog svojih gabarita može da brani igraće na pozicijama od jedan do tri, a fenomenalan instikt i čitanje igre često donosi ukradene lopte i to u vrlo stresnim i važnim momentima u završnicama mečeva.

Ako je potreban dokaz za tu vrstu majstorstva, onda je to ukradena lopta najboljem evropskom strelcu Majku Džejmsu u dramatičnoj završnici utakmice protiov Monaka.

Doužer je aktivan na skoku pa tako brojke kao što je sedam uhvaćenih lopti protiv Žalgirisa nisu nikakvo iznenađenje.

Ono što je ostavilo najveći utisak u dosadašnjem toku sezone jeste njegova mentalna snaga čim je po ko zna koji put opravdao nadimak „Smireni“ kako bi se slobodno mogao prevesti izraz „Kompožr“. Čak i kad nije u idealnom ritmu, nema problem da uzme važan šut i da veruje u svoju igru i preuzme odgovornost.

I brojke koje podiže iz meča u meč potvrđuju njegov napredak.

U prvih devet utakmica u kojima se dosta mučio postizao je u proseku 8,3 poena i svega tri puta imao dvocifren učinak. Asistirao je u proseku 2,9 puta po utkamici uz 2,2 skoka i prosečnim indeksom korisnosti od 6,2.

Ono što je pokazao u narednih pet utakmica počevši od poraza od Efesa u Istanbulu dramatičan je skok.

Partizan vs Barselona Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U tom periodu Dožer je ubacivao 15,2 poena i samo jendom nije bio dvocifren, dok je imao 4,4 skoka i 4,8 asistencija u proseku čim je faktički duplirao brojke, dok je sa druge strane indeksom utrostručio i u pomenutom periodu beležio prosečnih 20,6 indeksnih poena.

To je možda i najplastičnija ilustracija da je Doužer shvatio šta se od njega očekuje i polako igru počinje da podređuje sopstvenom tempu.

Ponekad je utisak da deluje usporeno, ali on zapravo samo zamrzne rivala, skenira kompjuterski sve opcije i donosi najbolja rešenja.

Čim eliminiše tragove nonšalancije koje povremeno pokazuje po uzoru na NBA ligu, njegove igra će otićio na NVP nivou kojem je već sada jako blizu.

Nije nimalo slučajno što ga je upravo Nikola Jokić toliko hvalio i preporučio crno-belima, a svojevremeno je dok su iuigrali zajedno u Denveru isticao njegov značaj kada se povredio.

„Ljudi zaboravljaju da smo izgubili PJ. PJ je povređen. Mislim da je bio veliki deo naše košarke. Tip koji ima šest stopa, ne znam, sedam, osam, devet, deset, svejedno. On je veliki. Može da rukuje loptom, čuva više pozicija. On poznaje naš sistem. Mislim da nam nedostaje“.

Ako kao igrač nedostajete Nikoli Jokiću, onda nema puno toga da se doda.

BONUS VIDEO Lepa slika: Igrači Reala se izgrlili sa Pablom Lasom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar