Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

I dalje to nije ni blizu maksimuma

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Albu sa 85:71 u Beogradu u 14. kolu Evrolige i tako napravili početni korak koji im je bio potreban za nastavak takmičenja i borbe za gornji deo tabele.

Realno gledajući prikazano do sada, Alba je uz Asvel najgori tim u eliti, pa je Zvezdi trijumf na ovom meču bio pod moranjem. Dobro je poznato da su unapred dobijene utakmice teške za igranje, ali Zvezda u Evroligi skoro da više nema prostora za grešku i kiks, jer je već u zaostatku u odnosu na timove koji su u zoni plej-ofa, pa i plej-ina.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su dobili prve tri, a izgubili u četvrtoj četvrtini, ali ih to nije koštalo. Zvezda je ovog puta nešto sigurnije ušla u meč, tražila otvorenije pozicije u napadu i sigurnija rešenja, dok u odbrani opet nije bila na visokom nivou u prvih 20 minuta. U tom periodu primila je 42 poena, što je za utakmicu sa Albom mnogo.

Dakle, više nego jasno je da Zvezda sa više energije i agresivnosti mora da ulazi u mečeve, jer bez toga neće moći da se nosi sa mnogo kvalitetnijim timovima od Albe, a takvih je mnogo u Evroligi. To umnogome zavisi i od prve petorke za koju se odluči Janis Sferopulos, a čini se da su za sada u njoj zakucani Luka Mitrović i Džoel Bolomboj, koji nemaju adekvatne zamene, dok su bekovske i krilne pozicije otvorene za promene.

Ono što je dobro jeste da je Zvezda uspela da sačuva prednost i odbije nalet Albe u drugoj deonici, a onda je spremno ušla u drugo poluvreme i prelomila meč. Serija početkom treće deonice odvela je Zvezde na +17, kasnije je bilo i +20, pa je domaći tim sve vreme kontrolisao dešavanja na terenu, ali uz opuštanje i oscilacije.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:David Damnjanovic/Starsport.rs

Videlo se u drugom poluvremenu da Sferopulos želi da razigra veliki broj igrača, akcenat je bio na onima koji su van ritma već neko vreme, da ne kažemo od početka sezone, a da nije bilo Dejana Davidovca i njegove tri trojke, pitanje je da li bi Zvezda mirno privela meč kraju.

Gledajući timsku statistiku nije teško zaključiti da je Alba i sama sebe u nekim navratima izbacila iz utakmice. To kažemo zbog 19 izgubljenih lopti, naspram 11 koliko je imala Zvezda. Domaća ekipa dobila je i borbu u skoku (38-35), a imala je i nešto veći broj asistencija (23-21), ali to nisu bili faktori koji su prelomili.

Ono što je bilo prelomno bio je šut za tri poena – Zvezda je imala 44,8% (13/29), dok je Alba šutirala tek 6/21 (28,6%). I tu dolazimo do drugog problema Zvezde ove sezone – šta ako i kad stane šut za tri?

Na to pitanje treba da odgovore Sferopulos i njegovi momcima, ali ne rečima, nego na terenu, jer produkcija od unutrašnjih igrača i iz prodora i reketa mora da bude veća, ako se uopšte cilja neki ozbiljan rezultat. Zvezda protiv Albe nije imala baš blistav procenat šuta za dva (18/41, što je 43,9%).

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:David Damnjanovic/Starsport.rs

Kada je reč o individualnim učincima, jasno je da su utakmicu i dobili i prelomili bekovi uz Davidovca, koji je do 10 poena došao pre svega šutem za tri. Lepa vest za Zvezdu je da se Rokas Giedraitis razigrao i da je odigrao dve utakmice zaredom na visokom nivou, pa je sada imao 19 poena i pet skokova.

Malo bolji od njega bio je Nemanja Nedović sa 20 poena i pet asistencija i bez njegovih dobrih napadačkih partija, Zvezda teško pobeđuje ove sezone. Pogurao je i Miloš Teodosić sa 12 poena, četiri skoka i pet asistencija, dok je Šabaz Nejpir samo na momente pokazao zašto je doveden – devet poena i tri asistencije.

Što se tiče unutrašnje linije, Luka Mitrović nije imao svoje veče, ali nije ni morao mnogo da se znoji, dok je Bolomboj još jednom pokazao da igra sa ogromnom željom, neumoran je bio na obe strane i pokazao sa kakvom energijom treba da se igra, pogotovo kada dođete kao pojačanje u neki klub.

PROČITAJTE JOŠ:

Na konto te priče da kažemo da Majk Tobi i Marko Simonović za sada igraju ispod svih očekivanja, ali i standarda Evrolige. Takođe, još jednom se pokazalo da Jago dos Santos na nekim utakmicama može da bude prelomni faktor, ali da još uvek u kontinuitetu ne može da pruža ono što elitno takmičenje traži. Kada na to dodamo da Šabaz i dalje ne igra kako ume, a da se povratak Adama Hange i dalje čeka, jasno je da Zvezda i dalje ima ozbiljnu kočnicu, ali i ne previše vremena da je pusti i stisne gas.

Na Sferopulosu je da u narednom periodu pronađe balans između ofanzivno i defanzivno orijentisanih petorki, da pronađe prave igrače s kojima će počinjati mečeve, kao i one koji će biti raspoloženi u neizvesnim završnicama, koje su i te kako boljke ovog tima.

Možda je čak i skraćenje rotacije rešenje u važnim mečevima u Evroligi, makar dok još neki igrači ne uhvate pravi ritam, koji mogu da traže i kroz ABA ligu, gde se igra za nijansu opuštenije.

Crvena Zvezda vs Alba Berlin Foto:David Damnjanovic/Starsport.rs

Zvezda je protiv Albe napravila početni korak ka boljem, zakoračila je na pobednički put, ali na njemu će kad-tad morati i da ostane ako želi u borbu za plej-of.

Ono što je najvažnije tek sledi. Sledeće nedelje duplo kolo, rivali su Real Madrid i Makabi, onda ide Panatinaikos krajem meseca u Atini, pa početkom naredne godine dueli sa Fenerbahčeom u gostima i Partizanom. Dakle, pet mečeva sa direktnim rivalima za plej-of, odnosno ispiti na kojima Zvezda treba da pokaže da spada u klasu timova koji su dorasli gornjem delu tabele i evroligaškom vrhu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar