Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Nikola Jokić je prošle godine postao treći košarkaš iz Srbije na Ol-star meču, a ove godine je otišao korak dalje i postao prvi naš igrač koji će biti deo startne petorke.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako ovaj vikend donosi mnoštvo raznolikog sadržaja i nadmetanja koja se menjaju gotovo iz godine u godinu, glavni fokus je ipak na utakmici između Istoka i Zapada.

Po tome Srbija je, uz Francusku, lider po broju igrača koji su se našli u timovima dve konferencije, sa po tri – Vlade Divac, Predrag Stojaković i Nikola Jokić, dok su pod zastavom Francuske nastupili Toni Parker, Žoakim Noa i Rudi Gober.

Jokić će 7. marta u Atlanti postati prvi košarkaš iz Srbije koji je nastupio u prvoj petorci na nekom Ol-star meču, a prisetićemo se kako je izgledao put srpskih košarkaša od prvog nastupa Vlada Divca sada već davne 2001. pa sve do danas.

Vlade Divac

Čast da „otključa“ Ol-star vikend za Srbe imao je Vlade Divac. On je te godine dobio 715.687 glasova, završio je treći iza Šakila O’Nila i Dejvida Robinsona. Šakilova povreda zbog koje je bio onemogućen da nastupi donela mu je i mesto u timu.

Divac je tada na parketu proveo devet minuta, i imao je osam poena, uz tri skoka, dve ukradene lopte i jednu asistenciju na meču.

Ostao je Divac upamćen kao „žrtva“ poteza Stefona Marberija. Ipak, iskupio se lepim zakucavanjem.

Predrag Stojaković

Svoj prvi nastup na Ol-star meču zabeležio je godinu dana kasnije. U glasanju je završio kao peti među visokim igračima sa 323.664 glasa, ali je dobio poverenje kao rezerva, i uzvratio je – ubacio je 11 poena, uz dva skoka, i to oba u napadu, i jednu asistenciju.

Naredne godine, Stojaković je bio nešto slabiji. On je na utakmicu došao kao zamena za povređenog saigrača iz Sakramento Kingsa, Krisa Vebera. Na samom meču je ubacio pet poena za 13 minuta na parketu.

Treću godinu, i svoju poslednju kao učesnik utakmice najvećih zvezda NBA lige, Stojaković je doćekao sa 456.369 glasova na svom kontu, I opet nije briljirao Stojaković – samo pet poena, pa je na tri Ol-star meča imao ukupno 21 poen.

Nikola Jokić

Jokiću će, kao što smo rekli, ovo biti treći put da nastupa na utakmici najvećih zvezda NBA lige. Prvi put mu je bio pretprošle godine, kada je na meču ubacio šest poena, da bi 2020. imao za jedan poen slabiji učinak, pet.

Ipak, s obzirom na kvalitete igara koje pruža ove sezone, kao i na to da će biti prvi košarkaš iz Srbije koji ima ulogu startera, jasno je da možemo da očekujemo da će centar Denver Nagetsa u Atlanti postaviti novi rekord kada je u pitanju nastup srpskih igrača na Ol-star utakmici.

Takmičenje u brzom šutiranju trojki

Srbija je do sada imala dvojicu predstavnika – Predraga Stojakovića, koji je nastupio na ovom događaju čak pet puta (2001-2004. i 2008. godine), od čega je dva puta i osvajao.

Stojaković je tek jedan od šestorice igrača koji su ovo takmičenje osvajali više od jednom. On ima dve titule (2002, 2003), koliko i Džef Hornasek, Majk Prajs i Džejson Kapono, dok legendarni Leri Bird i Greg Hodžis imaju po tri.

Pored Stojakovića, na takmičenju u trojkama nastupio je i Vladimir Radmanović, 2005. godine, ali se nije proslavo.

Njegov nastup možete videti na 11:30:

Zvezde u usponu

Takozvani „Rising star“ meč menjao je izgled dosta puta, igralo se Svet protiv selekcije SAD, rukiji protiv igrača druge godine… A naš Bogdan Bogdanović je osetio čari ovog meča 2018. godine, kada je proglašen za najboljeg igrača utakmice nakon što je ubacio 26 poena.

Na ovom meću učestvovali su još Željko Rebrača 2002. godine (14 poena), Marko Jarić 2003. (četiri poena) i 2004. (12 poena), Nenad Krstić 2006. godine (osam poena), te Nikola Jokić (2016. i 2017. po 12 poena).

Izazov u veštinama

Jokić je nastupio dva puta na izazovu u veštinama do sada, 2017. i 2019. godine, i nije uspeo da napravi zapaženiji rezultat, ali se tom prilikom neverovatno zabavio.

Jokić će se takođe izjednačiti sa Stojakovićem po broju učešća na događajima koji su u sklopu Ol-star vikenda. Stojaković ih ima pet (2001, 2002, 2003, 2004, 2008), dok je Jokić do sada, od ulaska u NBA 2016. godine, izostao samo sa onog iz 2018. godine.

Ako nastavi kako je krenuo, momak iz Sombora će postaviti neke nove granice, bar kada je srpska, a možda i evrpska košarka u pitanju. Najveći broj nastupa na ovoj utakmici od strane igrača iz Evrope ima Dirk Novicki – 14, a kako je Jokić krenuo, ni to nije nedostižno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar