Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Srpski košarkaš i centar Denvera Nikola Jokić izabran je u Ol-star postavu kao starter po prvi put u svojoj karijeri i nastavio je da pomera granice istorije Nagetsa

Nikola je treći put na ovom događaju koji će biti odigran u noći između sedmog i osmog marta u Atlanti.

PROČITAJTE JOŠ:

Razloga zašto je izabran kao starter i zbog čega je bio jedino iza Lebrona Džejmsa po broju glasova od igrača unutrašnje linije, ima više.

Najpre, Jokić je ove sezone imao u proseku do sada 27,4 poena, 11,1 skok i 8,6 asistencija što uz 1,57 ukradenih lopti čini najbolje rezultate karijere koja traje od 2015. godine.

Uz to, Nikola šutira 57 odsto iz igre sa čak 40 posto šuta za tri poena za 35,9 minuta po meču. Ima najviše dabl-dablova (25) u NBA i bio je tek drugi igrač posle 1976. koji je u svakoj od prvih 20 utakmica sezone imao dabl-dabl učinak.

Bil Volton je bio prethodni. Uz to, Jokić je prvi u NBA i po PER indeksu efikasnosti igrača (31,48), treći je po broju tripl-dablova sa šest, peti je po broju asistencija iako je cenntar, a šesti je u krađama mada se uvek verovalo da nije dobar u odbrani.

Somborac je osmi po broju poena i osmi u skokovima. Sa još jednim igračem je na vrhu i po broju utakmica sa po 40 i više poena.

Ove sezone je ubacio rekord karijere od 50 poena Sakramento Kingsima, a osvajao je priznanje za igrača meseca na zapadu NBA lige za decembar/januar.

Jedini je centar od 1983. koji je imao 25 poena, deset skokova i pet asistencija uz šut iz igre 55 posto, a to sada radi drugi put u karijeri.

Na startu sezone 29. decembra Jokić je prevazišao Feta Levera svojim 44. tripl-dablom i postao najbolji u tom smislu u istoriji franšize iz Kolorada.

Ukupno ih je do sada sakupio 47 i deveti je na listi u istoriji NBA lige. U spomenutom meču sa Kingsima kada je ubacio 50 poena, imao je i 12 asistencija.

Tako je postao i prvi od 1975. i Karima Abdul-Džabara koji je imao bar po 50 poena i deset asistencija na istoj utakmici.

Podsećamo, sve je to uradio kao 41. pik Denvera 2014. godine. Do sada je odigrao 409 utakmica, od kojih je na 368 bio starter.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Brojke mu iz godine u godinu rastu, a do sada je kroz karijeru imao 17,7 poena, 9,7 skokova i 5,7 asistencija uz još 1,1 ukradenu loptu.

Jokić je prvi od Aleksa Ingliša koji je u istoriji Nagetsa triput zaredom biran za Ol-star, s tim što je Ingliš biran svake godine 1981. do 1989. u rasponu od osam sezona.

Sa tri izbora za Ol-star Somborac je postao tek pet i u istoriji Denvera koji ima bar tri nastupa na skupu svih zvezda uz Ingliša, Dikembea Mutomba, Karmela Entonija i Dejvida Tompsona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar