Greg Popović Foto: EPA-EFE/WU HONG

Greg Popović, trenerska legenda San Antonija i NBA, jedna je od prvih javnih ličnosti koja je direktno kritikovala Donalda Trampa za nedostatak liderstva, nazvavši ga poremećenim i ludim zato što nije učinio ništa za ujedinjenje zemlje.

„Predsednik treba da izađe i jednostavno kaže: Crni životi su važni. Samo da kaže te reči. Ali on neće i ne može. Ne može jer mu je važnije da utiša malu grupu sledbenika koji potvrđuju njegovo ludilo. Ali to je nije do Trampa. Sistem mora da se promeni. Učiniću sve što mogu da pomognem, jer to rade lideri. Ali on ne može ništa da učini da nas okrene u pozitivnom smeru jer nije vođa”, rekao je Popović još po početku masovnih protesta u SAD, jasno, ne prvi put, pokazujući šta misli.

PROČITAJTE JOŠ

Slično je pričao i pre meča sa Sakramentom.

„Ovo što se događa (rasna segregacija) u našoj zemlji je uvek bio naš nacionalni greh i uvek je bio nešto sa čime se nikada nismo suočili, kao što je trebalo. A sa događajima čiji smo bili svedoci, sasvim je logično i mudro da se nastavi taj zamah (pokretom)… Pomenuta nacionalna sramota nas sprečava da budemo zemlja kakva treba da budemo ili zemlja koja je svima obećana“, opet je bio direktan Popović

Iskusnog stručnjaka veliki deo SAD odavno doživljava kao istinskog borca za pravdu, zbog svega što je uradio. Uvek je pokazivao iskrenu želju da svet bude bolji, humaniji, izbegavajući populizam kao što je pre meča sa Sakramentom, sa asistentknjom Beki Hemon, odlučio da stojeći pozdravi intoniranje američke himne, dok su svi igrači iz Sparsa i ceo tim Kingsa klečali.

PROČITAJTE JOŠ: “Baka mi je u komi zbog korone, nosite proklete maske”

„Radije bih to zadržao za sebe. Svi moraju da donesu donesu ličnu odluku. Liga je bila sjajna po tom pitanju. Svako ima slobodu da reaguje na način na koji želi. Iz bilo kojih razloga koji imam, reagovao sam onako kako sam želeo“, rekao je za ESP Popović koji je, kao i Hemon nosio majicu sa sloganom „Crni životi su važni“.

Upravo ta njegova odluka, da stoji, izazvala je brojne reakcije u SAD, većinom negativne. Međutim, njegov igrač, Demar Derozen je odmah stao u odbranu Popovića.

„Kada Pop i Beki stoje, ne sumnjam da je sve istinito, iz pozitivne dubine njihovog srca. Na isti način na koji klečemo. Ne prebacujte im ništa. Znate kako Pop priča. Kada je u pitanju Beki, ona je na prvoj liniji, boreći se odavno za ravnopravnost, još dok je igrala u WNBA. Dakle, svako ima pravo na mišljenje i nikoga ne možete da okrivite što ne radi kao većina“, rekao je Derozen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar