Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/Nova.rs

Kakav poraz, šamar, odraz stanja u društvu oslikan kroz košarkašku utakmicu

Još jedan Kup Radivoja Koraća je iza nas, Crvena zvezda je odbranila trofej, tema posrnule srpske košarke opet je aktivirana zajedno sa slikom nemoći. Nemoći organizatora i policije u paketu.

Svašta smo videli u „Čairu“ prilikom borbe za „Žućkovu levicu“, da se ispoštuje tradicija… Košarkaši Zvezde su treći put zaredom podigli prestižni pehar, eliminisali su prvo čačanski Borac, pa su dobili Partizan posle skoro dva i po sata, i za kraj srušili i Megu u finalu.

Akcenat je, logično, bio na polufinalnom večitom derbiju. Prethodna dva evroligaška protekla su bez ijednog incidenta, zato je sve nadoknađeno čim se okršaj vratio u domaće okvire.

PROČITAJTE JOŠ

Kada dođe do incidenata, najtežih uvreda sa tribina ili ubacivanja predmeta, propozicije kažu da prvo slede upozorenja, pa pražnjenje dela tribine, pa cele hale, što su sudije zahtevale. Ali, Žandarmerija u Nišu „nije imala kapacitet“ da se izbori sa izazovima, navijačima, huliganima, i omogući normalne uslove Zvezdi i Partizanu za igru, nezvanično saznaje Nova.rs.

Kakav poraz u jednoj rečenici, kakav šamar, kakav odraz stanja u društvu oslikan kroz košarkašku utakmicu.

Vratimo se na derbi, zapravo na publiku u polufinalu Kupa Koraća. Sa tribina je letelo sve i svašta, na kratko je utakmica više puta prekidana, uzalud su kapiten crveno-belih Branko Lazić i bek crno-belih Danilo Anđušić molili navijače preko razglasa.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Molili su ih da ne gađaju, da ih bodre jer su im potrebni, da normalno završe utakmicu, nije vredelo… Na sedam minuta pre kraja meča, kada je Nemanja Nedović pogodio trojku za 69:60, opet je arsenal predmeta poleteo ka parketu sa tribine na kojoj su bili „grobari“.

Tada su sudije Uroš Nikolić, Uroš Obrknežević i Stefan Ćalić rešile da se povuku sa terena.

Kako upozorenja arbitara i samih aktera nisu pomogla, odlučili su se za radikalan potez i otišli u svlačionicu. I pre toga su sudije često bile u centru pažnje, najčešće neopravdano, usledio je duži prekid od oko 20 minuta, možda i više.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Jasno je bilo da je pomenuta trojka nedorasla zadatku i težini večitog derbija. U paru sa organizatorima to je eskaliralo u samom finišu.

Posle silnih pregovora, vratile su se sudije na parket i uoči nastavka borbe za finale, opet su Lazić i Anđušić apelovali na navijače, i naglasili da će doći do trajnog prekida utakmice čim prvi sledeći predmet bace na teren.

Epilog je poznat – mnogo toga je i dalje letelo sa tribina ka parketu do kraja meča, a niko iz „Čaira“ nije bio izbačen, niti je polufinale prekinuto. Kako nezvanično saznaje Nova.rs, Žandarmerija je na sastanku tokom prekida rekla sudijama i predstavnicima klubova kako nema kapacitet da isprazni deo tribina, iako su sudije to zahtevale.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Iako protokol nalaže da je posle upozorenja prvi sledeći korak pražnjenje dela tribina ili cele hale, bio je to preveliki izazov za policiju u Nišu. Jednostavno je rečeno da ne mogu to da učine.

Zato je derbi završen u uslovima u kojima jeste, samo da prođe…

BONUS VIDEO Koreografija „delija“ protiv Čukaričkog i ukradene zastave Rome