Luka Mitrović, Željko Obradović i Ilija Belošević; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Gde su Ilija Belošević i Milivoje Jovčić, najbolje srpske sudije, dok se u Nišu igrao Kup Radivoja Koraća?

Pored pomenutog tandema, na listi najboljih srpskih košarkaških arbitara još su i Marko Juras, Uroš Nikolić i njegov imenjak Obrknežević.

Petorica sudija su delegirana ove sezone za mečeve Evrolige i Evrokupa, zajedno sa još 65 kolega. Tu su i poznata slovenačka, crnogorska, hrvatska imena…

I od pomenute srpske petorke, dva najjača imena, Ilija Belošević i Milivoje Jovčić, nisu želela da sude Kup Koraća, moglo je da se čuje tokom turnira u Nišu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavno, znalo se da će gotovo sigurno u polufinalu biti večiti derbi, a nijedan ni drugi nisu želeli sebe da muče time.

Ne treba im da proživljavaju sve ono što smo videli u duelu Partizana i Crvene zvezde u borbi za finale nacionalnog Kupa.

U Nišu su na sceni bili Uroš Nikolić, Uroš Obrknežević i Stefan Ćalić, i samom finišu su se odlučili za radikalan potez da se povuku u svlačionicu. I pre toga su često bili u centru pažnje, najčešće neopravdano, bilo je evidentno da je pomenuta trojka nedorasla zadatku i težini večitog derbija.

Međutim, očito da niko drugi nije želeo da se prihvati nezahvalnog zadatka…

Ni Belošević, ni Jovčić gotovo da uošte nisu delili pravdu tokom finalne serije ABA lige prošle sezone. Samo je Belošević, naš najiskusniji arbitar, sudio drugi od pet derbija u borbi za regionalni tron, Jovčić nijedan zbog stalnih pretnji i pritisaka, pa psihički nije mogao da se nosi s tim.

I to je bilo sve od njih.

Foto: ABA/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Prvo ABA finale u sezoni 2021/2022 sudili su Saša Pukl, Uroš Obrknežević, Josip Radojković, drugo pomenuti Belošević, Igor Dragojević, Mario Majkić.

Matej Boltauzer, Uroš Nikolić, Milan Nedović delili su pravdu na trećem meču serije, a na četvrtom Damir Javor, Sašo Petek, Luka Kardum.

Majstoricu za titulu sudili su Pukl, Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić.

Pomenute utakmice za titulu ABA lige igrale su se od 27. maja do 6. juna prošle godine. Belošević je nakon toga išao na operaciju kolena, što znači da je teoretski mogao da sudi još neki meč finala.

Verovatno je bio najsrećniji što je sprečen, ili bi bio sprečen i da nije.

Kevin Panter i sudija Tomislav Hordov; Foto: ABA/Dragana Stjepanović

Jer, pored lopti i košarkaša u crveno i crno-belim dresovima, halom „Aleksandar Nikolić“ je tokom tih 10-tak dana letelo još mnogo toga – upaljači, kovanice, pirotehnika, staklena flašica, mobilni telefon…

„Ovde se igra u kofu krvi, a ne za dva boda ili titulu. Igra se do poginuća, a ne zbog zabave i sporta kao širom sveta. Mnogi bi platili samo da ne sude derbi“, rekao je tada za BBC na srpskom Milan Mažić, bivši košarkaški sudija.

Objasnio je i gde su i kako nestali Jovčić i Belošević.

Milivoje Jovčić, jedan od naših najboljih sudija, otkazao je celu seriju – odbio je da sudi – za šta će verovatno snositi posledice, dok je Ilija Belošević otišao na operaciju kolena. Ne želi čovek verovatno da se uopšte dovodi u tu situaciju i da ga razvlače po novinama, a po biografiji je jedan od najboljih sudija Evrope svih vremena“.

Jasno je da su ostali pri istom stavu, ne žele, ne mogu, u tunelu su, ne čuju poziv, po koju god cenu najbolji srpski arbitri nisu hteli da sude derbi.

BONUS VIDEO Bakljada „grobara“ u dvorani „Čair“ na večitom derbiju