EPA-EFE/ADI WEDA

Zanimljiva priča o tome kako je Bertans naučio srpski

Davis Bertans, bivši košarkaš Partizana, prisetio se perioda u Beogradu, otkrio je da li prati evropsku košarku, a pričao je i o reprezentaciji Letonije, s kojom nastupa na Mundobasketu.

Košarkaška reprezentacija Letonije napravila je podvig na Mundobasketu, a Davis Bertans, jedan od lidera reprezentacije, ističe da u timu ne želi niti jednog naturalizovanog igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ja sam izuzetno ponosan na svoju zemlju. Imamo svoje vrednosti i želimo da svako u našem timu bude Letonac. Od 12 igrača u sastavu, svih 12 će biti Letonci, dok god ja igram. To vam garantujem. Pod tim mislim na Letonce koji su rođeni i odrasli u ovoj zemlji, ne nekoga kome je dat pasoš”, kazao je Bertans u intervjuu za „Basket news“.

Otkrio je da redovno prati utakmice Partizana u Evropi, pošto je za taj klub igrao u periodu od 2012. do 2014. godine.

“Uglavnom gledam Partizanove utakmice i nisam zadovoljan kako je prošao plej-of Evrolige. Gledao sam čitavu seriju sa Real Madridom. Mislim da nije pošteno što je za najvažnije utakmice Partizan bio više kažnjen. Nije Partizan bio kriv što je izbila tuča. To je bilo teško gledati. Osim Partizana baš i ne pratim Evroligu. Igrao sam i za Baskoniju, ali nemam vremena. Partizan je moj prvi veliki tim i on mi je u srcu. Želim sve najbolje Baskoniji, ali vreme mi je ograničeno, tako da ga koristim da gledam Partizan”, rekao je iskusni Letonac.

Ispričao je i zanimljivu anegdotu o tome kako je naučio srpski uz pomoć Duška Vujoševića.

PROČITAJTE JOŠ:

“Kao mali sam učio ruski, pa kad sam se preselio u Srbiju, razumeo sam otprilike o čemu ljudi pričaju. Ljudima je trebalo nekoliko meseci da shvate da ih razumem. Ima jedna zanimljiva priča u vezi sa Duškom Vujoševićem. Plate su stalno kasnile u Partizanu. Jednom je rekao ‘Sponzori su nam uplatili novac. Ko nije dobio platu?’ Ja sam prvi podigao ruku. A on je rekao ‘Znači sada razumeš srpski’. Od tog dana me je terao da na konferencijama za medije pričam na srpskom i tada se moje znanje znatno poboljšalo. Ne pričam srpski kao engleski, ali je blizu”, ispričao je Bertans.

Još uvek nije siguran da li će se vraćati u Evropu, ali zna koja bi mu bila prva destinacija u tom slučaju.

“Ako bih se vratio u Evropu, moja prva opcija bi bio Partizan. Taj klub mi je na umu i u srcu. Ali videćemo šta budućnost nosi i koliko ću još godina biti u NBA”, zaključio je Letonac.

Bertans sada u Oklahomi ima ugovor težak 17 miliona dolara, ali mu je garantovan još samo za sledeću sezonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar