Indijanapolis
Foto: EPA PHOTO EPA/ S.SARIC AS

Indijanapolis - retko koja reč u srpskom rečniku ima kompleksnije značenje i govori više od grada u američkoj državi Indijana u kojoj je reprezentacija Jugoslavije pre tačno 18 godina savladala čuveni "drim tim" (81:78) i napravila značajan korak ka svetskoj kruni.

Četa Svetislava Pešića nije na idealan način otvorila Svetsko prvenstvo 2002. godine, a Ahilove pete „plavih“ pokazali su porazi od Španije i Portorika. Međutim, utehu je pružao raspored po kojem je Jugoslavija, ukoliko ne bude novih iznenađenja, mogla da se sretne sa Sjedinjenim Američkim Državama tek u finalu.

Ipak, planove našeg tima pokvarili su Argentinci koji su u poslednjem kolu druge runde savladali „drim tim“ i poslali ga pravo na nas.

PROČITAJTE JOŠ

Četvrtfinalni duel Amerike i Jugoslavije, finale pre finala, 5. septembra 2002, na današnji dan pre 18 godina, doneo je neprospavanu noć milionima na Balkanu, ali i uspomenu koja se i dan danas prepričava.

Neustrašivi „plavi“ izašli su odvažno na megdan ekipi koju su predvodili Pol Pirs, Andre Miler, Ben Valas, Redži Miler, Majkl Finli, Beron Dejvis… I od starta pokazali zube serijom 9:0.

Na pola puta od ostvarenja sna tim Svetislava Pešića je otišao na odmor uz četiri poena prednosti (40:36), a onda je usledila odlična treća četvrtina Amerikanaca koji su demonstrirali svu snagu i preokrenuli rezultat.

Momenti koji bi slomili druge reprezentacije probudili su Bodirogu koji je plesao po parketu, lucidnim potezima oduševljavajući čak i domaću publiku, te saigrače Jarića, Stojakovića, Gurovića… Reč predaja za tu generaciju Jugoslavije nije bila znana.

Drskost i balkanski inat najbolje su oslikani u čuvenom potezu kapitena „plavih“ Dejana Bodiroge, koji je posle jedne od bravura uzeo peškir od Redžija Milera kao od klinaca koji na teniskim mečevima stoje uz teren i dodaju loptice, i obrisao se. Jasno je bilo ko je zvezda večeri.

Košarkaško umeće i drskost upotpunile su hrabrost i prisebnost, pa je tim Svetislava Pešića trojkama Milana Gurovića, odnosno pogocima Marka Jarića sa linije slobodnih bacanja u penal završnici stigao do tri poena prednosti 11 sekundi do kraja. Usledio je napad Amera za produžetak i šut Milera koji je pogodio prvi obruč za veliko slavlje u Jugoslaviji i noć za pamćenje.

Emotivno iscrpljeni, „plavi“ su u borbi za finale potrošili znatno više snage nego što se očekivalo protiv Novog Zelanda, a onda, dan kasnije, kao šlag na tortu usledila je pobeda nad Argentinom u produžetku (84:77) za svetsku krunu i jednu od najsvetlijih stranica u istoriji zemlje košarke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram