Riki Rubio Foto: Meng Yongmin / Xinhua News / Profimedia

Španski košarkaš Riki Rubio zvanično je predstavljen u ponedeljak kao novo pojačanje Barselone.

Iskusni plejmejker je potpisao ugovor sa novim klubom do kraja sezone i imaće pravo nastupa u Evroligi i u španskom prvenstvu.

„Hvala medijima i ostalim članovima košarkaške javnosti što su ispoštovali moju privatnost. Bio je to vrlo kompleksan period, nisam u potpunosti razumeo šta mi se dešava i omogućili ste mi da to na miru rešim. I dalje radim na tome i tako će biti i ubuduće. Nije bilo jednostavno Barsi da ispuni moje zahteve, koji su prilično neobični. Došao sam u klub tokom sezone i pitam za jedinstvene uslove. Prihvatili su, puni razumevanja. Već 18 godina sam profesionalac, nikada ranije nisam bio deo ovako dobre grupe igrača, momentalno su me prihvatili“, istakao je Rubio na promociji.

Rubio (33) je u avgustu prošle godine odlučio da napravi pauzu u profesionalnoj karijeri zbog problema sa mentalnim zdravljem. Njegov ugovor sa Klivlendom i zvanično je istekao četvrtog januara ove godine.

„Dugujem mnogo i Košarkaškom savezu Španije, koji mi je demonstrirao šta znači slogan ‘La familia’ (porodica). Postojala su dve moguće reakcije kada sam selektoru Serđu Skariolu saopštio da moram da napravim pauzu, ali su me svi podržali i niko me nije pritiskao. Sada, kada sam ponovo pitao za pomoć, opet su uz mene u novom koraku ka potpunom oporavku. Veliko hvala i Klivlend Kavalirsima koji su razumeli moje probleme i čuvali mi leđa od starta. Oduvek će biti u mom srcu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada se ponovo dobro oseća.

„Osećam se cenjeno, a veliku ulogu imaju i moja porodica i prijatelji. Kada ste u problemu, osećaj podrške je ono što vas izvlači iz krize. Konstantno sam bio pod stresom i to je negativno uticalo na moje telo.“

Problemi su bili veliki, ali to je sada prošlost.

„Ne postoji tačna dijagnoza, ali simptomi su ukazivali na loše mentalno stanje i jedini način da se izborim sa tim je da se posvetim razumevanju uzroka poteškoća – za šta je trebalo vremena. Dva faktora su uticala – po jedan interni i eksterni. Unutrašnji je način na koji sam sebe posmatrao, sve ono što me je učinilo profesionalcem, ali nije bilo održivo i uvideo sam da postoji drugačiji pristup, iako ga još nisam u potpunosti usvojio. Spoljni – konkurencija. Zato sam napravio pauzu u karijeri. Bio sam veoma uplašen, ali sam znao da je taj potez neophodan. Zahvaljujući tome ponovo igram i uživam na parketu, ali moram i da brinem o sebi.“

PROČITAJTE JOŠ:

Detaljno je opisao kako se osećao u teškom periodu.

„Za mene je košarka bila zatvoreno poglavlje, ali sam radio na svom mentalnom stanju prethodnih meseci i uvideo da izlaz postoji. Košarkaš Rubio je ‘pojeo’ čoveka Rikija, ali strahom se može upravljati. Nekada je nervoza korisna, ali ne u velikim količinama. Nije isto biti uplašen i pod tenzijom ili zabrinut. Mnogo je sivila u životu, a ja učim kako da ga obojim. Od avgusta nisam ni razmišljao o košarci. Radio sam na ličnosti i svojim problemima – sve to ide uz karijeru, ali je i odvojeno od nje. Već sa 14 godina sam postao profesionalac i sebe izgradio naopačke – prvo telo, pa potom karakter. Preokrenuo sam taj proces – bilo je teško, ali pregršt je benefita. Spasao sam se i dobro se osećam“.

Rubiju će ovo biti drugi mandat u Barseloni, a u Evropu se vraito posle 13 godina u NBA. Tamo je igrao za Minesota Timbervluvlse, Juta Džez, Finiks Sanse i Klivlend Kavalirse.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar