Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde protiv Olimpijakosa započinju seriju od dva puta po tri meča pred svojim navijačima, pa je jasno da će period od 9. decembra do 11. januara biti ključan za napad na Top 8 Evrolige.

Zvezda će tokom tih sedam utakmica igrati dva puta po tri vezane utakmice na domaćem parketu. Prvo crveno-bele očekuju Olimpijakos 9. decembra, potom Barselona 14, a prvu mini-seriju će zaključiti susret protiv minhenskog Bajerna 17. decembra.

Zatim, ekipa Dejana Radonjića putuje na megdan Anadolu Efesu 22. decembra, pa sledi nova serija utakmica u Beogradu tokom koje će ugostiti Zenit (30. decembra), Fenerbahče (6. januara 2022. godine) i Real Madrid (11. januara).

PROČITAJTE JOŠ...

S obzirom na to da Zvezda trenutno zauzima 12. mesto na tabeli Evrolgie sa skorom 5-8, kliko imaju i Monako i Alba, dok su iznad crveno-belih Bajern i Efes sa po jednom pobedom više, Asvel, Makabi i Uniks sa dve, te CSKA, Zenit i Armani sa po tri trijumfa viška, sjajan raspored dobija dodatno na značaju, pošto bi serija pobeda Radonjićeve pulene odvela možda čak i do mesta među četiri najbolje ekipe u Evroligi.

No, koliko je to realno?

Dobra stvar po Zvezdu jeste to što će igrati pred svojim navijačima, neće crveno-beli biti opterećeni predalekim putovanjima, pošto i u ABA ligi do 11. januara imaju tri gostovanja, i to Krki (11. decembra), Splitu (2. januara) i Budućnosti (9. januar), što znači da će najveći deo vremena provesti kod kuće i imati dovoljno prostora za treninge, pripremu i oporavak.

Problem je u kvalitetu i formi rivala koji dolaze.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prve dve utakmice biće protiv trećeplasiranog Olimpijakosa i prvoplasirane Barselone, a potom „na noge“ crveno-belima dolazi jedan od direktnih rivala za prolaz dalje, Bajern iz Minhena, koji je trenutno 11. na tabeli.

Nakon gostovanja aktuelnom šampionu Evrope koji polako hvata ritam, slede dueli protiv petoplasiranog Zenita kog je Zvezda dobila u Rusiji, pa će gotovo sigurno biti motivisani za „osvetu“, 15-plasiranog Fenerbahčea, nakon čega sledi spektakl sa „kraljevskim klubom“, inače drugoplasiranim timom iige.

Što se rasporeda rivala tiče, situacija je ipak nešto povoljnija po Zvezdu, jer će jedini Olimpijakos u Beograd doći svež. Barselonu četiri dana pred gostovanje u Beogradu očekuje košarkaški „el klasiko“, a nakon Reala i Zvezde Katalonci idu u Atinu, gde ih dva dana kasnije očekuje Panatinaikos.

Nikola Kalinić, Crvena zvezda i oproštaj navijača
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kako je duel sa Realom jedan od onih u redu koje Katalonci nikako ne smeju da unapred „otpišu“, gostovanje u Atini je uslovno rečeno najlakše zbog očajne forme Panatinaikosa, koji će pritom najverovatnije biti bez Nemanje Nedovića, gostovanje u Beogradu bi moglo da bude ono na kom će Barselona biti najopuštenija.

Bajern će na „noge“ Zvezdi nakon dve teške utakmice, protiv Efesa u Minhenu, odnosno Olimpijakosa u Atini, Zenit neposredno pre dolaska u Srbiju igra protiv Monaka u Francuskoj, pa Makabija u Sankt Peterburgu, dok će Fenerbahče u Beograd doći nakon gostovanja Realu iz Madrida, uz, doduše, sedam dana razlike između dve utakmice.

Poslednji u nizu je Real, koji pre Zvezde na svom parketu igra protiv Uniksa.

Iako će na prvi pogled biti teško, jasno je da Zvezda itekako ima čemu da se nada. Ukoliko uspeju da sačuvaju nivo odbrane, a Radonjićevi igrači su po broju primljenih poena trenutno četvrti u Evroligi, s obzirom na to da će imati dovoljno vremena da se kako bi trebalo pripreme za svakog rivala, teško da će se bilo ko naigrati košarke.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Stoga, realno je očekivati da crveno-beli od tih šest utakmica kod kuće dobiju bar četiri, mada ne bi bilo ni toliko čudo da završe taj niz i sa kojom pobedom više.

Potencijalni skor od četiri pobede i tri poraza Zvezdu bi doveo do skora od 9-11 i sasvim realne šanse da se domognu jednog od osam najboljih pozicija, dok bi idealan rasplet bio da crveno-beli zabeleže bar pet pobeda, čime bi verovatno došli ne samo do izvesnog mesta u Top 8, već i jedne od pozicija u vrhu. Pogotovo u slučaju da u Zvezdu stigne još jedan košarkaš, a uzevšu u obzir prethodne sezone, realno je očekivati da će uslediti doselekcija i crveno-beli dres zadužiti još neki igrač.

Naravno, najbolje bi bilo da Zvezda slavi na svih šest mečeva, pa bi eventualni poraz u Istanbulu bio veoma lako prihvatljiv.

Ono što je sigurno jeste da se sezona, iako će po završeku susreta sa Realom ostati još 14 kola do kraja, za Zvezdu „lomi“, jer će serija pobeda tim sa Malog Kalemegdana dovesti u odličnu situaciju, dok će više poraza od pobeda crveno-bele znatno udaljiti od mesta među osam najboljih ekipa Evrolige.

Dosta toga crveno-belima ide „na ruku“, ostaje nam da vidimo da li će Radonjić i košarkaši to uspeti da iskoriste i pokažu da nisu bez razloga od mnogih označeni kao jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone.

Bonus video: Neverovatna borbenost košarkaša Crvene zvezde protiv Zenita

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar