foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić oformio je ekipu koja se sastoji pretežno od srpskih igrača, a koliko se oslanja na njih pokazuje i napredna statistika.

U trenutnom timu crveno-belih nalazi se devet domaćih igrača uz pet stranaca. Prema naprednoj statistici koju je radio specijalizovani sajt „Basket Njuz“, Radonjić u Evroligi čak 70% vremena na parketu daje domaćim igračima, po čemu je apsolutni lider.

PROČITAJTE JOŠ:

U obzir su uzeti isključivo domaći, a ne naturalizovani igrači. Rekorder je Neptunas koji je u sezoni 2014/15. stigao do skora 4-6 u prvoj fazi Evrolige sa 84,4 odsto vremena litvanskih košarkaša na terenu.

Iza Zvezde po ovom parametru ove sezone nalaze se Žalgiris i Asvel, koji domaćim igračima daju oko 50% vremena na parketu. Iza njih se nalaze Alba Berlin i CSKA Moskva, dok su na začelju Baskonija, Efes, Bajern i Barselona.

Ipak, sudeći po rezultatima u poslednje tri godine, Barseloni i Efesu to apsolutno odgovara, dok je Baskonija (samo 0,5% vremena za domaće igrače) sušta suprotnost fudbalskim klubovima iz te regije, koji neguju samo španske igrače. Zapravo samo je jedan Španac ulazio u igru za Baskoniju ove sezone i to je Alehandro Barera.

Zvezdin ovosezonski procenat je najveći još od sezone 2016/2017 kada je, takođe sa Radonjićem na klupi, bila lider u ovom segmentu.

Sudeći prema tradiciji, domaći igrači i ovi Zvezdini procenti ne mogu da donesu evropski uspeh.

Od osnivanja Evrolige samo su četiri tima prošla u plej-of, a da su domaći igrači bili na parketu bar 70 odsto vremena: Fortitudo Bolonja sa Karlom Rekalkatijem (2000-2001), Cibona sa Nevenom Spahijom (2000-2001) i Partizan sa Duškom Vujoševićem (2007-2008 i 2008-2009).

Zvezda je trenutno 14. na tabeli sa skorom 8-13, a na poslednjih pet mečeva imaju četiri poraza. Sudeći prema tome, čini se da su propustili šansu za ozbiljniju borbu za plej-of, ali do kraja sezone ima još 13 utakmica.

Nikola Kalinić i Ognjen Kuzmić u razgovoru; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Statistika kaže da su samo u četiri navrata timovi koji su domaćim igračima dozvoljavali bar 50 odsto vremena stigli do pehara – Olimpijakos Dude Ivkovića 2012. godine (53%) i sa Jorgosom Barcokasom 2013. (56%), te Panatinaikos Željka Obradovića 2009. (55%) i 2011. (61%). U svim tim slučajevima Amerikanci su bili korićeni tek u 25 odsto minuta.

Jedini koji je uspeo da pokori Evroligu bez ijednog Amerikanca bio je Svetislav Pešić sa Barselonom 2003. godine.

Svetislav Pešić Foto: Alfredas Pliadis/Xinhua/Starsport

Sa druge strane, tim koji je najviše šansi davao Amerikancima, a opet uspeo da se domogne trofeja, je CSKA Moskva 2019. godine. Tada su na parketu čak 51,1 odsto vremena proveli Amerikanci.

Fenerbahče je postao šampion Evrope 2017. godine sa turskim igračima koji su odigrali svega 4,4 odsto mogućih minuta.

Postoji i podatak da samo dva od ukupno 84 tima, koja su počela sezonu u četiri kontinetnalna takmičenja (Evroliga, Evrokup, Liga šampiona, FIBA Evropa kup) nemaju Amerikance u svom rosteru – to su Lijetkablis i Opava.

PRČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o zemljama koje najviše koriste domaće igrače, Srbija je na drugom mestu, dok je prva Hrvatska. Statistika je rađena od 2000. godine pa do danas i pokazuje da se hrvatski timovi na domaće igrače oslanjaju čak 68,6% vremena. Srbija je odmah iza sa 61,6%, dok je na trećem mestu još jedna košarkaška sila – Litvanija koja 56% vremena daje domaćim igračima.

Međutim, zastupljenost klubova iz pomenute tri zemlje u poslendjih desetak godina u Evroligi je zaista na niskom nivou. Hrvatska je poslednji put predstavnika imala u sezoni 2015/16. kada je igrala Cedevita, dok Litvaniju i Srbiju predstavlja po jedan klub poslednjih sedam, odnosno osam godina, sa izuzetkom sezone 2018/19. kada je Budućnost bila jedina ekipa iz ovog regiona.

Zvezdu u četvrtak od 19 sati u hali „Aleksandar Nikolić“ očekuje duel protiv Monaka, koji je verovatno poslednji voz za Top 8 fazu.

BONUS VIDEO Lud koš Ognjena Dobrića, Crvena zvezda – Olimpija Armani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram