Damir Javor (desno)/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda u Podgorici ima priliku da osvoji šampionsku titulu ABA lige, ali će na tom putu, pored Budućnosti, stajati i za crveno-bele ozloglašeni sudija Damir Javor.

Javor, rođen početkom marta 1974. godine u Ljubljani, u više navrata je „stao na žulj“ timu sa Malog Kalemegdana, dok je kod navijača sa razlogom dobio status jednog od najomraženijih ljudi koji su deo regionalnog košarkaškog takmičenja.

Po zanimanju inžinjer zaposlen u firmi za stručno savetovanje, a sudijskim poslom bavi se od 1996. godine. Pet godina kasnije dobio je šansu da deli pravdu u Prvoj ligi Slovenije, , potom je 2004. dobio poziv od strane Jadranske lige, dok je od 2006. godine internacionalni FIBA sudija. Od 2008. je jedan od arbitara koji sude utakmice Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ...

Upravo su Evroliga i Jadranska liga dva takmičenja gde je u više navrata, prema mišljenju Zvezde, pravio velike grešne na račun crveno-belih.

Poslednja u nizu odluka, i najsvežija u sećanju navijača Zvezde, je ona sa meča Evrolige protiv Olimpijakosa iz decembra 2020. godine. U toku je bio poslednji napad grčkog tima kada je Vasilis Spanulis pokušao da se oslobodni Branka Lazića. Čuveni Bili je tom prilikom sa obe ruke odgurnuo Lazića, ali je Javor propustio da dosudi faul u napadu. Prostor koji se otvorio iskoristio je Jorgos Printezis i nakon prodora na 3.2 sekunde pre kraja pogodio za pobedu Olimpijakosa.

Na istoj utakmici Javor je imao još nekoliko velikih grešaka, poput nedosuđene lopte za Zvezdu nakon što je Kostas Slukas sa loptom prešao na svoju polovinu iz polja napada, potom je lopta dodeljena Olimpijakosu iako je Spanulis igrao poslednji sa njom, a nije zgoreg pomenuti ni faul nad Džordanom Lojdom koji nije dosuđen, umesto toga je lopta pripala Olimpijakosu.

A posebno je upečatljiva i „trojka“ koju je Slukas postigao, iako je bio bar metar u reketu. Slovenački arbitar je tek nakon nekoliko minuta prihvatio da ipak baci pogled, nakon čega je ispravio svoju grešku.

No, to nije prvi put da je Javor privukao pažnju zbog svojih odluka na štetu Zvezde. Tokom susreta crveno-belih i Cedevite u oktobru 2015. Javor je, prema saopštenju Zvezde, napravio čak 14 grešaka na štetu beogradskog tima, zbog čega je kasnije i kažnjen sa dve utakmice suspenzije:

„Uz žalbu, u kojoj se navode i previdi poput poništenog koša Sofoklisa Skorcanitisa, Crvena zvezda je priložila i opsežan video materijal čelnicima Jadranske lige, sa greškama koje je mahom činio jedan sudija, za koga je tek današnjom detaljnom analizom utvrđeno da je od 2009. godine, stalni i glavni akter utakmica dva kluba u Zagrebu, i to sa istim ishodom“, navedeno je tada u saopštenju Zvezde.

Potom je 2017. godine Slovenac ponovo privukao pažnju na sebe u samoj završnici meča protiv Olimpijakosa. Naime, prilikom jednog prodora Marko Gudurić je izgubio kontrolu nad loptom, ali je utisak svih koji su meč gledali bio da je uspeo da se snađe, napuca igrača Olimpijakosa, pa je njom poslednji igrao zapravo Dimitros Agravanis. Iako je prvobitno presuda bila da lopta ostaje u posedu Zvezde, Javor je odlučio da pregleda snimak, a nakon što nije uspeo da dođe do jasne situacije, preinačio je prvobitnu odluku, umesto lopte za Zvezdu dosudio takozvanu mrtvu, a strelica je pokazala da ona pripada timu iz Grčke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram