Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zbog načina na koji je Dejan Radonjić otišao iz Crvene zvezde, delovalo je da je povratak nemoguća opcija. Ipak, prvi čovek kluba, Nebojša Čović, progutao je svoju sujetu zbog novog angažmana.

Nema sumnje da je bio bolan rastanak od Saše Obradovića, klupske igračke legende, koja je ostala nedorečena u trenerskom mandatu. Želeo je Obradović mnogo, nije uspeo – nije Zvezda igrala u pravom i željenom ambijentu Evroligu na svom terenu, selekcija igrača je podbacila, na kraju je prerano plaćen ceh i uprava se opredelila za „šok terapiju“.

Obradović je svojevremeno kao igrač izneverio očekivanja navijača prešavši u Budućnost u trenutku kada su svi očekivali da pruži najviše posle oporavka od povrede, ovaj put, odlazi na gospodski način, uz poruku koja je izazvala veliki nalet emocija i dirljivih poruka navijača.

PROČITAJTE JOŠ

„A tako sam želeo samo jedan sekund ove atmosfere da doživim, samo igraj i pobedi Zvezdo“, napisao je Obradović na Tviteru, pokazavši da mu je Zvezda iznad svega i da će se potruditi da prevaziđe šokantan način da mu se uruči otkaz.

Sa druge strane, moralo se preći preko mnogo toga kako bi „pao dogovor„. Svakako, solidna je već vremenska distanca u odnosu na jul 2017. godine, kada je bilo oštrih reči na rastanku.

Kobna je bila konferencija na kraju sezone, kada je Radonjić poslao poruku javnosti o dugovanjima igračima i štabu, na čemu mu je Čović zamerio.

Nije se Radonjić tim povodom više oglašavao, ali je Čović u nekoliko navrata u javnim nastupima izneo kritite na račun tada već bivšeg trenera, na kog je bio ljut.

Ovaj put, prešao je preko sujete i ispunio veliku dugogodišnju želju navijačima, uz pomešana osećanja zbog načina na koji je Obradović otišao.

„Odmah to veče tokom proslave titule na Malom Kalemegdanu sam pozvao Radonjića i rekao mu da ne shvatam zašto je to rekao, jer mora da bude pravilo da treneri ne pričaju o parama. Iskreno mi je odgovorio da je to bila emotivna reakcija koju sam razumeo, iako sam bio ljut. To je nanelo veliku štetu Zvezdi, ali ne kažem da je to bila njegova želja. Ušli smo ničim izazvani pod oštar finansijski monitoring FIBA i Evrolige. Ipak, to nije presudilo da ne produžimo ugovor sa njim. Posle toga smo obavili niz razgovora do konačne odluke da ne nastavimo saradnju“, rekao je tada Čović za „Politiku“.

U junu ove godine, kada se govorilo o Radonjiću kao kandidatu za novog trenera, Čović je još jednom napravio osvrt na saradnju sa crnogorskim stručnjakom.

„Video sam tu kampanju. I neki put nije dobro kada imate kampanju i namećete se na taj način. Što možda nije vezano za Dejana, ali… Niko u Zvezdi nije osvojio ništa sam. Svi smo to uradili zajedno. Ne može – uspesi su vaši, a svi ostali su napravili neuspehe. Dobro se sećam, naša publika je dosta zahtevna i kada smo izgubili od Cibone na F4 u Areni, ja sam proveo noći i noći da mi ne smene trenera. Jedno je biti zaljubljen, ali mi moramo da funkcionišemo kao ozbiljan klub. Drugo, neki od tih trenera koji se pominju i koji imaju takve odnose, imali su ponudu u novembru da dođu u Zvezdu“, rekao je tada Čović.

Istina je da je Čović stao iza Radonjića kada su navijači bili nestrpljivi i terali ga sa klupe u nekoliko navrata, na početku mandata, koji je bio trnovit. Radonjiću je trebalo dosta vremena da implementira svoju filozofiju igre, dijametralno suprotnu od one koju je zatekao, iz mandata Vlade Vukoičića.

Plodovi toga su počeli tek kasnije da se ubiraju, ali je kraj delovao tako da neće biti nove epizode, naročito zbog tona u izjavama Čovića o treneru koji je ostvario najviše pobeda u istoriji na klupi Crvene zvezde.

Ipak, bombastična vest potvrda je da je i to bilo moguće – palo je istorijsko rukovanje, uz napomenu da i ovaj put Radonjića čeka „paklen“ tranzicioni period – opet dolazi u nepopularnom momentu, da vodi ekipu koju nije selektirao i birao prema svojim merilima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare