Demar Derozan, Čikago Buls
Demar Derozan, Čikago Buls; Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

Čikago opet živi za košarku

Ekipa Čikago Bulsa važi za jedno od najvećih iznenađenja u NBA ligi ove sezone, što pokazuje i skor od 43 pobede i 31 poraza.

PROČITAJTE JOŠ:

Čini se da Bulsi nisu imali ovako konkurentnu ekipu još od vremena Majkla Džordana, Skotija Pipena i Denisa Rodmana. Sada ekipu predvode Demar Dezoran, Zek Lavin i Nikola Vučević.

Iako nisu u prvom krugu favorita za titulu, Bulsi s pravom imaju čemu da se nadaju. Primer im mogu biti Finiks Sansi koji su prošle sezone stigli do velikog finala, iako praktično niko to nije očekivao.

Bulsi su neko vreme vodili bitku i za sam vrh konferencije, ali su nakon Ol-star pauze zaigrali nešto slabije, pa su sada peti na Istoku.

Do kraja regularnog dela ima još osam utakmica, a Čikago ima po tri pobede manje od Bostona, koji je treći i Milvokija, koji je na četvrtoj poziciji. Sa druge strane, imaju samo pobedu više od Toronta, koji je poziciju ispod, ali i dve pobede više od Klivlenda, koji je sedmi (pozicija koja vodi u plej-in).

Do kraja regularnog dela Bulsi će imati težak zadatak da zadrže peto mesto ili se kojim slučajem popnu nešto više i omoguće prednost domaćeg terena u doigravanju.

Bulsima u prilog ove sezone nikako ne ide statistika protiv najjačih timova iz obe konferencije.

Naime, „Bikovi“ su protiv najjače četiri ekipe iz obe konferencije ostvarili samo dve pobede i čak 18 poraza, a do kraja regularnog dela imaće još tri takva duela. Sva tri će biti protiv direktnih konkurenata sa Istoka – Majamija, Milvokija i Bostona.

Čikago najviše poraza ima od Filadelfije (4), po tri puta su bolji bili Baksi i Majami, a po dva puta Sansi, Grizlisi i Voriorsi. Jedini sa kojima nemaju negativan skor su Juta (1-1) i Seltiksi (1-1).

Ovaj podatak može posebno doći do izražaja u plej-ofu, gde obično suvi kvalitet odluči ko će proći do samog kraja. Tokom regularne sezone priča je malo drugačija, najbolji igrači više odmaraju, dok neki kubure sa formom, što naravno ne umanjuje uspeh Bulsa ove sezone.

Iako je Zek Lavin još od 2017. godine u Čikagu, ulogu prve zvezde tima ove sezone u najmanju ruku deli sa Demarom Derozan, poznatim kao „kralj poludistance“.

Derozan je u konkurenciji za MVP nagradu, a u februaru je oborio čak i rekord legendarnog Majka Džordana. Demar je uspeo da veže čak sedam utakmica sa 35 ili više poena, uz šut iz igre najmanje 50 odsto. Džordan je svojevremeno upisao šest takvih.

Foto: AP Photo/John Bazemore
Foto: AP Photo/John Bazemore

Ne treba zaboraviti da je imao i nekoliko šuteva u poslednjim sekundama, kojima je direktno donosio pobedu svom timu. Derozan je uspeo da veže i dve utakmice zaredom u kojima je pogodio uz zvuk sirene za veliko slavlje Čikaga.

Sjajno igra i Lavin, koga Derozanov dolazak nije poremetio, iako bez njega beleži znatno bolju statistiku – 30 poena, oko šest asistencija i približno pet skokova po meču. Ujedno, Lavin je nedavno stigao do brojke od 200 mečeva za Bulse u kojima je dao minimum 20 poena.

Nikola Vučević retko kada podbaci, a nije mu strano da popunjava i sve kolone. Jedino što mu se može zameriti je manji broj poena nego prethodnih godina, ali to i ne čudi s obzirom da ima još dva Ol-star igrača pored sebe.

Iznenađenje je mladi Adžo Donsumu, kome je ovo prva sezona u najjačoj ligi sveta. Donsumu prosečno beleži 11,3 poena uz 4,4 asistencije i 3,7 skokova po meču, a ne libi se da preuzme odgovornost.

Iako je dugo imao problema sa povredom, Aleks Karuso se pre nepunih nedelju dana vratio u tim na meču protiv Toronta. To mu je bio prvi start još od decembra, a Bulsi su na tom meču trijumfovali sa 113:99, što im je bila najveća pobeda još od januara.

Karuso je igrač koji nema preveliki doprinos u napadu, ali ulaže neverovatnu energiju i može da sačuva praktično bilo kog beka u ligi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Sa klupe su, bar za sada, na zadatke adekvatno odgovarali Tristan Tompson, Cobi Vajt i Džejlen Grin, ali nije tajna da skoro ceo teret iznosi prva petorka.

Ključan deo sezone tek sledi, teško je pogoditi na koga će Bulsi ići u plej-ofu, ali je ljubiteljima košarke drago da je NBA dobio još jednog ozbiljnog kandidata za titulu.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar