Miroslav Berić, Mića Berć, Miroslav Mića Berić, bivši košarkaš, intervju
Miroslav Mića Berić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sve počelo nakon utakmice protiv Cedevite u Hali sportova, kad su navijači pogredno skandirali tadašnjem premijeru.

U velikom intervjuu za dnevni list „Nova“, legendarni kapiten Partizana i bivši košarkaški reprezentativac, Miroslav Mića Berić, prvi put je otvoreno govorio o razlozima napuštanja funkcije potpredsednika kluba. On je rekao da je sve počelo nakon utakmice protiv Cedevite u Hali sportova, kad su navijači pogredno skandirali tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, te da su odmah nakon meča vršeni pritisci na upravu kluba, od koje je traženo da napiše saopštenje u kom će veličati Vučića i izviniti mu se zbog svojih simpatizera.

„Uvek i na svakom mestu sam štitio Partizan i smatrao sam da ovaj klub, kao institucija, ne sme da se koristi za sramotna saopštenja i izvinjavanja ‘bratu Đuri’ što nas je tukao“, kaže Berić za „Novu“.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje da li pod tim „brat Đura“ misli na aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Berić je odgovorio potvrdno, opsujući kako je došlo do situacije da klub mora da piše saopštenje.

„Bili su veliki pritisci. Naročito posle te famozne utakmice protiv Cedevite u Hali sportova. Određena grupa navijača, mali broj njih, počela je da skandira protiv predsednika, a onda je to krenulo horski i čitava dvorana se priključila. Odmah su reagovale tadašnje vođe navijača i fizički su se obračunali sa ljudima koji su pominjali predsednika. Već sutradan, Vučić je gostovao na nekoj televiziji gde je, između ostalog, pomenuo ovu situaciju i mene stavio u određeni kontekst i prozvao. Zatim je došla direktiva da se mi moramo izviniti i da moramo da napišemo saopštenje. Tad sam rekao da bih ja bio prvi koji bi na nekoj konferenciji istakao da politici nije mesto u sportu, ali bez tog ulizivačkog dela, gde se zahteva od tebe da se izvinjavaš i pišeš ode nekome. Međutim, odlučeno je da to mora da se uradi, jer je to u interesu kluba i da ćemo mi imati ogromne probleme ako to ne uradimo“, ispričao je Berić.

Ljubimac „grobara“ dodaje da je sve išlo preko posrednika, koji im je poručio kako je Vučić ljut i da je situacija veoma ozbiljna.

„Nama je samo preneta poruka, preko emisira… On nam je rekao da je Vučić veoma ljut, da je situacija ozbiljna i da mi moramo da napišemo saopštenje gde ćemo se ograditi od navijača. U tom trenutku ja sam razmišljao o interesima kluba i nastojao sam da zaštitim njegov identitet. Šta bi to značilo – da mi pišemo saopštenja svake nedelje? U šta bismo se mi pretvorili? Pritom, govorimo o klubu koji je i od strane vlasti bio značajno ugrožen. Ja sam tada mogao da ostanem, niko mene nije sklonio, ali sam napustio sve, jer nisam želeo da učestvujem u tome baš zbog toga što sam znao da će klub da trpi. Ja to sebi nikad ne bih mogao da dozvolim. Stavio sam klub ispred sebe, kao što radi svako ko voli Partizan. Ovo je prvi put da javno govorim o mom odlasku, ali mogu da vam kažem da je dobar deo ljudi znao moje razloge i da su ih razumeli veoma dobro. Mnogi su me u tom periodu podržavali, sretali na ulicama i govorili da im je jasno što sam napravio taj korak“, naglašava Berić.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje koliko je odnos države uticao na probleme u Partizanu, Berić je rekao da je to, pre svega, pitanje za upravu koja je bila pre njih.

„Ja sam došao u klub kad je voda već bila preko glave. Ali, da je rađeno planski da se Partizan dovede na taj nivo – to je apsolutno tačno“.

On je poručio, da uprkos svemu, ima pozitivna sećanja ne period proveden na mestu glavnog operativca u voljenom klubu.

„Partizan je moja ljubav, klub za koji navijam od malih nogu, tim za koji sam igrao čitav život. Prošao sam sve mlađe selekcije, postao kapiten ekipe, standardni član reprezentacije, i to one koja je ostvarila najveće uspehe… Moj život je Partizan i svim srcem sam ušao u taj posao. Sve se dogodilo u roku od 48 sati. Znao sam u kakvu situaciju ulazim, da je u pitanju najgore finansijsko stanje od osnivanja Partizana. Ušao sam u trenutku kad je klub bio dužan sedam miliona evra, a svi znamo da košarka nije profitabilan sport. Ali ja sam uvek sebe video u Partizanu. Radio sam svi srcem za klub u trenutku kad su nam sve slavine bile zatvorene, za razliku od ovog perioda, kad su sve otvorene. Mi nismo znali šta će biti sa klubom za šest meseci. Bukvalno je bilo preživljavanje. U jednom trenutku su stvarili krenule na bolje, mi smo se oporavili na tom sportskom planu, ali to je kratko trajalo, nepunih sedam meseci, koliko sam bio u klubu. Sa ponosom mogu da kažem da sam štitio interese i identitet Partizana“, zaključio je legendarni kapiten crno-belih.

BONUS VIDEO: Berić o odlasku iz Partizana i o razlozima zašto je podržao opoziciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare