Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa)

Boston je pobedom u šestom meču protiv Majamija rezultatom 104:103 uspeo da izbori majstoricu pred svojim navijačima i nakon neverovatnog trilera dođe nadomak ispisivanja istorije - 3:3.

Sve je izgledalo gotovo nakon treće utakmice finala Istočne konferencije. Majami je sa skoro 30 razlike razbio Boston koji je izgledao kao razularena banda i ekipa koja se potpuno predala. Džimi Batler je bio gazda na terenu i četvrti meč se igrao na parketu Majamija, a onda je krenuo potpuni preoket.

Uspeo je Boston nekako da preživi i dobije taj meč i da počne istorijski povratak iako se i tada verovalo da je to gotovo nemoguća misija. Batler je zaustavljen, Džejson Tejtum je počeo da pogađa i Seltiksi su prilično lagano smanjili na 3:2 nakon čega je usledila drama o kojoj će se drugo pričati.

PROČITAJTE JOŠ

Majami je dobio i treću priliku, drugi put pred svojim navijačima i gotovo uspeo da se izvuče.

Samo, poslednjih desetak sekundi moglo bi da se vrti narednih nekoliko nedelja. Majami je čitav meč bio u minusu i serija mu je polako klizila iz ruke, a onda je inače očajni Džimi Batler zamalo ponovo ispao heroj, ali na kraju ni to nije bilo dovoljno.

Koliko je bio očajan Batlerove brojke. U poslednje dve utakmice posigao je 38 poena, odnosno 19 u proseku uz šut iz igre 10 od 31.

Ipak, uspeo je nakon kontroverzne akcije da iznudi tri slobodna bacanja i donese preokret. Napravio je Batler grešku u vođenju tom prilikom, pa su sudije napravile grešku sa satom i ostavile Bostonu više vremena nego što je semafor pokazivao u trenutku faula, ali se triler ipak dogodio.

Majami je imao tri sekunde da odbrani napad Bostona i ode u veliko finale i zamalo je u tome i uspeo. Iznudlili su težak šut Markusa Smarta koji je promašio, ali je onda Derik Vajt uhvatio skok i prestigao zvuk sirene za veliku pobedu.

Tako je u deliću sekunde u životu ostavio bajku i priliku za pisanje istorije.

A koliko je preokret od 3:0 u plej-ofu fascinantna stvar najbolje govori jedan podatak. U istoriji NBA lige je čak 150 puta neka ekipa vodila sa 3:0 i rival nikada nije uspeo da preokrene tu seriju.

Zapravo, samo se tri puta uopšte dogodilo da neka ekipa posle 3:0 uopšte izjednači.

Prvi put su to učinili Njujork Niksi davne 1951. godine, u finalu. Ročester Rojalsi (današnji Sakramento Kingsi) su poveli sa 3:0, izgubili naredna tri, a zatim pobedili u majstorici i osvojili titulu.

Prošle su čak 43 godine do sledećeg ovakvog slučaja, kada su Denver Nagetsi sa 0:3 prešli na 3:3 protiv Jute Džeza u drugom kolu Zapada, nakon što su u prvom kao osmi nosilac okrenuli protiv prvoplasirani Sijetl od 0:2 do konačnih 3:2. Ali u polufinalnoj seriji, Juta je rutinski pobedila sa 10 poena razlike u odlučujućem sedmom meču.

U prvom kolu plej-ofa Zapadne konferencije 2003. Dalas Maveriksi su imali vođstvo od 3:0 i ogromnu prednost u četvrtoj utakmici, ali su Portland Trejl Blejzersi u trećoj četvrtini krenuli u seriju od 21:0 i započeli preokret koji na kraju nisu uspeli da naprave.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Laughlin

Seltiksi sada mogu da budu prvi tim koji su uspeli da izved preokret do kraja. Kada se uzme u obzir kako su do sedmog meča uopte došli, i da su prvi tim koji će nakon 0:3 odlučujući meč igrati pred svojim navijačima, onda deluje da ovakvu šansu neće ispusti.

Ali, dokle god se igra i dokle god je Batler na terenu, bez obzira na lošu igru u poslednjim mečevima, Majami ima šanse.

„Imamo utakmicu broj sedam ispred nas, idemo svi zajedno i kod kuće i na gostovanja i rekao sam momcima na klupi i u svlačionici…“

Meč odluke se igra u noći izmešu ponedeljka i utorak od 2.30 kada će biti poznato i ko će na megdan Nikoli Jokiću i Denver Nagetsima.

Srpski košarkaš bi sigurno više voleo Majami zbog prednosti domaćeg terena i činjenice da Boston ima duboku rotaciju na centru i dovoljno tela da ga bar malo uspore.

BONUS VIDEO Najmlađi i najstariji fanovi našeg NBA košarkaša se pitaju: Da li je Nikola Jokić gospodar prstena?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar