Boban Marjanović
Boban Marjanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Došao je trenutak da Boban Marjanović zasija. Ovaj 222 centimetra visoki centar je vedrio i oblačio evroligaškom košarkom pre nego što je postao možda i omiljeni NBA igrač u ovom trenutku. Utisak je da je sada stigao momenat kada će pokazati košarkaško znanje.

PROČITAJTE JOŠ

S nestrpljenjem se čekao odlazak Bobija u SAD gde je trebalo svima da pokaže kakvi centri trenutno igraju u Evropi.

Stigao je u San Antonio Sparse i vrlo brzo postao senzacija zbog vedrog duha. I dok je hiljade navijača počinjalo da ga prati na društvenim mrežama, na parketu nije imao previše prilika da zablista.

Put ga je kasnije preko Detroit Pistonsa, Los Anđeles Klipersa i Filadelfije Seventisiksersa odveo do Dalas Maveriksa u kojima igra pune dve godine.

Ne postoji ljubitelj košarke koji ne zna ko je div iz Boljevaca, koji nekako uvek uspeva da nas iznova iznenadi.

Kada je pre tri godine poručio da je počeo sve više da šutira trojke na treninzima, kako bi to uveo u svoj napadački arsenal, malo je reći da su se mnogi nasmejali. Centar, a još da šutira trojke.

Onda se paradigma te pozicije potpuno promenila, pa je Jonas Valančijunas, centar Nju Orleansa, jedini igrač uz Karija koji je ove sezone postigao sedam trojki. Ukoliko može on, zašto ne bi mogao i Marjanović?

Boban Marjanović
Boban Marjanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Srpski centar je na parketu protiv Klivlenda (96:114) proveo sedam minuta, iako u poslednje vreme retko kada i dobijao šansu, i to mu je bilo dovoljno da upiše 10 poena (4/5 iz igre, 1/1 za tri), te da dođe i do četiri skoka.

Jedina trojka Marjanovića izazvala je oduševljenje navijača, a da u tom trenutku Dalas nije već bio u ozbiljnom zaostatku klupa bi se radovala daleko više. Ovako je sav fokus bio na Luki Dončiću koji je zamišljeno samo aplaudirao najboljem prijatelju u Dalasu.

Istovremeno je ostatak publike skočio na noge, vikao i podizao ruke zbog poteza Srbina.

Srpski centar je nastavio da blista u trenucima kada se Kristap Porzingis ozbiljno mučio da proizvede poene. Poređenja radi Letonac je za 26 minuta postigao devet poena, jedan manje od Bobija.

U ovom trenutku su van terena Porzingis i Vili Koli-Stajn, pa bi Marjanović trebalo da dobije znatno više prostora možda i kao prvi centar tima iz Teksasa.

Naime, ranije je Kid na konferenciji za medije rekao da bi u većini NBA timova Bobi igrao 25 minuta po susretu s obzirom na veliku produktivnost. Tako je i najavio da bi decembar mogao da bude „Bobi time“.

Kada se pogleda kako koristi „Garbage time“ (izraz koji označava minute koji dobijaju rezervisti u trenutku kada je pobednik meča već rešen) gotovo je neverovatno da i do sada u sezoni nije bio dovoljno često korišćen.

Protiv Nju Orleansa je za 10 minuta ubacio osam poena (4/5 iz igre), a dan kasnije mu je bilo dovoljno sedam minuta da upiše četiri poena (2/4 iz igre) uz jedan skok i jednu blokadu. Ipak, iako ovog puta nije postigao nijednu trojku, uspeo je da podigne navijače na noge.

Marjanović je još jednom silovito zakucao, potpuno privukao obruč ka sebi, a ta fotografija je idealna za poster.

Jedan korisnik je napisao.

„Ne mogu da podnesem ovu franšizu, ali Boban…“

Bobi je ruku na srce jedan od igrača kome je neophodno da čitava ekipa radi za njega. Ipak, kada se to desi onda zaista blista. Podsetimo se samo minijatura u dresu Crvene zvezde, kada je bio član idealne petorke Evrolige.

Centar koji je bio MVP svih domaćih takmičenja, koji je postavio rekord Evrolige sa 16 upisanih dabl-dabl učinaka u sezoni i koji je u sezoni 2014/2015. prosečno beležio 16,6 poena, 10,7 skokova svakako zaslužuje da igra više od tri, četiri minuta po susretu.

Marjanović se van terena sjajno razume sa Lukom Dončićem, a nema nikakvih razloga da tu energiju ne prenesu i na teren. Marjanović je tokom godina postao i pravi defanzivni majstor, pa bi lako mogao da se iskoristi u odbrani reketa. Sve ovo je savršeno poznato Igoru Kokoškovu, pomoćniku trenera Kida i bivšem selektoru košarkaša, koji je savršen čovek za ovaj posao.

Čovek za kog je Kid pričao da na pitanje o jednoj akciji kao od šale ponudi 100 rešenja bi savršeno mogao da ukomponuje Bobija u viziju tima iz Teksasa. Marjanović, koji je svojoj igri dodao i odličan šut sa distance, predstavlja jednog od igrača koje je najteže braniti ukoliko tim uspeva da sakrije njegove slabosti.

Sve ovo bi moglo da dovede do toga da Marjanovića gledamo po 25 minuta na susretu. Njegova produktivnost bi mogla da eksplodira jer za 6,1 minuta prosečno u igri postiže pet poena uz dva skoka.

It’s Bobi time.

BONUS VIDEO Anketa u Somboru – građani o Nikoli Jokiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare