Foto: Marko Djokovic / STARSPORT

Stefan Birčević je nakon tronedeljne epizode u čačanskom Borcu, pred transferom u japansku Hirošimu, a za Nova.rs je otkrio koje to kockice još treba da se sklope.

U nedelju uveče se pojavila informacija da je Birčević potpisao ugovor sa Hirošima Dragonflajsima, ali nije sve baš tako jednostavno. Krilni centar je objasnio da mu je neophodna posebna dozvola za dobijanje vize, te da se nada da će je dobiti kao profesionalni košarkaš.

PROČITAJTE JOŠ

„Ugovor je potpisan, ali postoji jedan problem koji su objavile japanske vesti u nedelju. Uveli su zabranu izdavanja viza na mesec dana. U kontaktu sam sa našom ambasadom u Tokiju. Sada su u Japanu na pauzi zbog praznika, a od ponedeljka tamo sve počinje da radi, pa se nadamo da ćemo to rešiti sledeće nedelje. Klub je predao papire, sve je spremljeno što se tiče papirologije. Nadam se da će klub uspeti sve da reguliše, ‘udarili’ su totalnu zabranu izdavanja viza na mesec dana u Japanu. Karantin je 14 dana kada se uđe, ali je viza problematična. Ugovor sam potpisao do kraja sezone“, rekao je Birčević.

Sve se desilo gotovo preko noći, ponuda iz Azije ga je pomalo iznenadila, a ne krije da je imao još neke ponude o nastavku karijere.

„Kockice se nisu poklopile u Evropi. Imao sam ponude, neke opcije sam čekao, neke sam odbio jer nisam bio zadovoljan. Stigla je iznenada ponuda iz Japana koja je bila primamljiva. Pre toga sam tri nedelje bio u Čačku, bilo mi je fenomenalno. Nažalost, nije mi se poklopilo da mogu da igram utakmicu protiv Primorske jer je bilo 20:0, Zadar je odložio utakmicu tri sata pre nego što je trebalo da počne… Jednostavno sa Japancima se desilo dan, dva pre tog meča. U dogovoru sa trenerom Markom Marinovićem, s obzirom na to da smo radili dobro tri nedelje, nisam osetio potrebu da moram pomognem. Borac je sjajna ekipa, sjajni momci, mnogo mi je pomoglo što sam bio tamo. Sa ove dve pobede će krenuti da se penju ka sredini tabele, ne zaslužuju da se bore za opstanak jer je to sjajno vođena ekipa trenerom i ljudima u klubu. Bio sam iznenađen koliko je dobro organizovano jer po budžetu nisu ni blizu ostalim ekipama.“

Pomalo začuđujuće je Birčević na kraju sezone postao prekobrojan u Partizanu, a sada ističe da je on imao želju da nastavi da brani crno-bele boje:

„To je već bilo davno, 15. jula. Ima već pet meseci. Žao mi je kao partizanovcu, jer se tu najbolje osećam, tu se osećam kao kod kuće. Sa druge strane, moja želja je bila da ostanem, ljudi u klubu su ipak odlučili da im nisam potreban. Ne mogu da žalim jer nisam mogao da utičem na to.“

Poslednjih godina se često citiraju izjave o reprezentaciji ovog asa, koji je u reprezentativnom dresu osvojio tri srebrne medalje (EP, SP i Olimpijske igre). Za novim FIBA prozorima je glavno pitanje postalo koji igrači će uopšte moći da se odazovu pozivu Igora Kokoškova, a Birčević kaže da mu to u ovom momentu nije na pameti, pa ipak još jednom pokazuje kako se voli zemlja.

„Nisam razmišljao o reprezentaciji, ne znam ni da li ću moći da odem u Japan. Tako sam vaspitan, da volim Srbiju, zato sam i počeo da se bavim košarkom – da bih obukao dres reprezentacije. To je vrh koji možete da doživite u sportskoj karijeri. Nikada mi se nije desilo da odbijam reprezentaciju, niti bih to dozvolio sebi. Bio sam i kada je bila mlada reprezentacija, to je obaveza svakog ko je u mogućnosti i svakog ko je rođen u Srbiji. To je obaveza kao što je ranije bila vojska (smeh), to je prelepa obaveza, najponosnija stvar za svakog sportistu. Pogotovo što je to Srbija, znamo ko je ranije nosio taj dres, koliko puta je Srbija bila prvak Evrope i sveta. Ima o tome mnogo da se priča, to mora da se ceni i poštuje.“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pandemija koronavirusa je uticala i na profesionalne sportiste, pa se sada košarkaške utakmice igraju bez prisustva publike. Birčević nije imao priliku da oseti tu atmosferu na parketu, ali je objasnio kako je to gledati sa strane.

„Prvi put sam prisustvao utakmici ove sezne, deluje malo… Morbidno… Izađeš na utakmicu gde je prazna hala, pogotovo sad u Čačku u kome je i u ABA 2 ligi bila prepuna hala. Mogu da zamislim koliko bi publike bilo tek ove sezone. Kao da je neka trening utakmica ili prijateljska u avgustu. To se vremenom čovek navikne.

Sa Čačanima je tri nedelje trenirao, ali na kraju nije upisao nijedan minut u dresu Borca. Ipak, ne sumnja da će njegovi dojučerašnji saigrači uspeti da pobegnu iz donjeg doma regionalnog prvenstva:

„Borac je izgubio šest utakmica, tri na jednu loptu i tako izgleda kao da je dva i po meseca bez pobede, a odigrao si samo šest mečeva.Teško je jer se dosta utakmica odlaže, a svaka sledeća je neizvesna da li će se igrati. Dok sam bio u Borcu smo se spremali za Zadar dve nedelje, tamo bili dva dana i na popodnevnom odmoru nam javljeno da nećemo igrati. Ponovo 11 sati puta nazad i ponovo mora da se gostuje tamo. Na te stvari ne može da se utiče… Protiv Splita se videlo koliko su košarkaši Borca bili željni igre, imali su mnogo energije i došli do lagane pobede. To može da bude i mač sa dve oštrice, a Malina je znao da spremi to. Dosta smo igrali između nas na treninzima.“

Nakon ubedljivih poraza večitih rivala u prethodnom kolu, ABA liga deluje još neizvesnije, ali ti rezultati nisu začudili krilnog centra.

„Nisu mi ni iznenađujući rezultati. Mega je mlada ekipa koja igra odlično, već su imali jedan fajnal-for i Kup Radivoj Koraća. Oni su odlično vođeni, lepo ih je gledati. Igokea igra fantastično, oni će sigurno ostati u borbi za fajnal-for, lagano su pobedili Zvezdu, dobili su i Partizan na svom terenu. Od Mornara, Partizana, Cedevite i Zvezde se očekuju da budu u vrhu, na papiru su to najbolje četiri ekipe u ligi. Partizan to još nije pokazao, ali nadam se da će uskoro pokazati. Zvezda igra promenljivo, nekog dobije 30 razlike, a sledeća utakmica poraz… Možda je to zbog zgusnutog rasporeda oko Evrolige i svega, videćemo kako će reagovati na Dejana Radonjića, ali svi znamo kakva je Zvezda bila kada je on bio trener“, završio je Birčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar