Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bruno Arigoni, jedan od najcanjenijih sportskih radnika u Italiji izneo je radikalan predlog o transformaciji tamošnjeg košarkaškog šampionata.

Smatra da je, zbog jačine i dužine pandemije koronavirusa, nemoguće da se košarka vrati u dvorane sa gledaocima pre januara.

“Ukoliko se ne pronađe vakcina, mešanje ljudi u zatvorenoj prostoriji biće izuzetno komplikovano. Trebalo bi od januara da krenemo u neku vrstu prlaznog šampionata prilagođavajući ga kasnije funkcionalnoj formuli”, rekao je Arigoni za “Provinciju”.

Dodao je da ne vidi da bi većina bila nezadovoljna.

“Osim Olimpije, bolonjskog Virtusa, Venecije i Sasarija, ostali neće imati novca, pa će biti na istom brodu. Niko ne bi trebalo da smatra da je nova forma šampionata degradirana, jer bi se dodelila titula najboljem.”

Nekadašnji trener i sportski direktor mnogobrojnih italijanskih klubova, među kojima su i velikani poput Olimpije, Virtusa, Varezea i Kantua, misli da je, zbog zdravstvenih okolnosti, nemoguće da sezona počne u oktobru.

“U novembru i decembru bi timovi iz serija A1 i A2 igrali bez publike, što bi se računalo kao kup takmičenje. To bi pomoglo igračima da uđu u najbolju formu, posle čega bi, u januaru, krenulo prvenstvo od 20 ekipa, raspoređenih u dve grupe, recimo po geografskim kriterijumima, a zatim bi usledila završna fza u kojoj bi se takmičili najbolji iz grupa. To ne bi bilo ništa novo, jer je košarka tokom 50 godina često menjala formu (takmičenja) tražeći uvek nešto novo”, završio je Arigoni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram