Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Danilo Anđušić igra košarku karijere, u NBA ritmu cepa mrežice, potpisuje pobede Burža i za Nova.rs otkriva kako je uspeo na tri utakmice u četiri dana da postigne neverovatnih 67 poena.

„Trudim se“, uz osmeh je bilo prvo što je Anđušić rekao za Nova.rs.

Njegov Burž je ostvario ogroman uspeh plasmanom u Top 16 Evrokupa iz grupe u kojoj je i Partizan.

PROČITAJTE JOŠ

„Jeste, stvarno veliki rezultat. Ovo je prva godina kluba u Evropi i posle sedam kola prošli smo dalje, što je dokaz da igramo dobru košarku tokom cele sezone. Nastavili s smo s odličnim partijama i nadam da će tako biti dalje“, poručio je Anđušić.

Njega i saigrače nije zaustavila ni korona u ekipi, zbog koje su morali da preskoče nekoliko utakimca posle furioznog starta sezone.

„Pokazalo se da ne bi bilo fer da su ti mečevi registrovani službenim rezultatom. Drago mi što je odlučno drugačije, što su odložene utakmice i što smo imali šanse da ih odigramo. Apadtirali smo se na sve na pravi način i prikazali partije na visokom nivou“.

To na visokom nivou posebno se odnosi na srpskog beka, koji igra u životnoj formi. Veneciji je presudio dvaput u razmaku od 24 sata, jednom sa 21, drugi put sa 27 poena.

Kada se na to doda da je bio i najefikasniji u dresu Srbije protiv Finske prošlog ponedeljka, dolazimo do ukupno čak 67 poena na tri meča u svega četiri dana – pravi NBA ritam u kojem se Anđušić sjajno snašao.

„Nismo smeli kafu da popijemo“

Danilo Anđušić preneo nam je i iskustva boravka u „balonu“, i stroga pravila koja su vladala u Finskoj tokom kvalifikacija za Evrobasket 2022.

„Baš čudna situacija, bilo je više psihički teško nego fizički. Na primer, nismo smeli da izađemo sa sprata, ni kafu da popijemo dole u hotelu. Samo smo bili u tom našem delu na spratu. Ipak, zdravlje je na prvom mestu, i zato se činilo sve da se zaštiti sigurnost i bezbednost svih učesnika babla“, ispričao nam je Anđušić.

„Ja kažem u šali da mi prija ovaj ritam samo sa utakmicama. Svi mi volimo više da igramo nego da treniramo. Pokušao sam i psihički i fizički da se pripremim za zgusnut raspored u Evrokupu posle obaveza u reprezentaciji i stvarno mislim da sam samo radio svoj posao“.

Na evropskom tlu gotovo da se ne dešava da igrači imaju tako paklen raspored, a ako se vratimo još malo uzanad, Anđušić je zapravo odigrao četiri utakmice u šest dana, računajući i duel sa Švajcarskom na startu FIBA „balona“ u Finskoj.

„Samo sam u mlađim kategorijama na turnirima i prvenstvima imao ovakav ritam mečeva, u seniorskoj karijeri nikada pre. Stvarno je bilo teško, uz to sam i putovao, prvo za Finsku, pa odande za Italiju (na gostovanje Veneciji prim.aut), što je više doprinelo fizičkom nego psihičkom umoru. Dobro smo se spremili, nismo se mnogo potrošili u prvoj od dve utakmice sa Venecijom i jako je teško biti na istom nivou dva puta u manje od 24 sata, ali smo uspeli da pokažemo kvalitet i dobijemo oba duela“.

Nema razloga iskusni bek da bude skroman posle učinka za pamćenje.

Foto: FIBA

„Kao i svako leto spremao sam se za sezonu, prija mi što imam ulogu lidera u ekipi i sada sav rad dolazi na naplatu. Uživam u igri, to mi je možda i najvažnije, i ništa me ne iznenađuje, jer znam koliko sam posvećen i koliko radim na sebi. Verujem da ćemo nastaviti u istom smeru“.

Bivši košarkaš Hemofarma, Mege, Partizana, Virtusa, Valjadolida, Bilbaa, Anvila, Parme, Uniksa i Igokee posle sedam godina opet je zaigrao za reprezentaciju i otkriva iskustva iz „mehura“ u finskom gradu Espo.

„Velika mi je čast i privilegija što sam opet bio deo reprezentacije. Kada se igra za Srbiju, nema ni umora, niti bilo čega sličnog. Protiv Finske smo odigrali najbolje što smo mogli da pobedimo posle debakla protiv Švajcarske i onda je sve bilo lakše“, priznaje Anđušić.

Nije bilo prijatno posle poraza od „sajdžija“…

„Naravno, svi znamo šta je Srbija u košarci i svi smo znali kakav je to debakl bio, a opet verujem da smo svi mi dali sve od sebe da pobedimo i njih i posle Finsku. Verujem da je sve leglo za Finsku, moram da kažem i da nam je selektor Igor Kokoškov ulio dozu samopouzdanja i mirnoće, spremio nam se da pobedimo. Na kraju, neće se pamtiti toliko pobede i porazi, već samo da se plasiramo na Evrobasket“, završio je Anđušić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare